fbpx

BASF InVigor® repcehibridek

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 07. -Hirdetés

A repcehibridek – csakúgy, mint az élsportolók – minden évben megmérettetik magukat, eltérő körülmények között. A BASF-nél, amikor egy hibrid piacra kerül, már túl van számos sikeres fejlesztésen, vizsgálaton, és eredményeinek köszönhetően továbbjutott az élmezőnybe.

Az InV1266 CL hibridről már számos tapasztalattal rendelkezünk, így biztosan tudjuk róla, mik az erősségei, és melyik versenyágban érdemes indítani. Természetéből adódóan magas hibridről van szó, amely a rajtnál erőteljesen indul, egy igazi sprinter. Emiatt nagyobb odafigyelést igényel a megfelelő regulációsidő megválasztása. A legoptimálisabb időpont erre ősszel a növény 6-8 levélpáros időszaka, tavasszal pedig szárba indulás kezdete. Elsőrangú rajtolásának köszönhetően a későbbi vetésidő is optimális számára. 2021-ben külön vizsgálatot indítottunk a hibridek pergési veszteségeinek megfigyelésére, ahol az InV1266 CL kiválóságát a legjobb eredmények igazolták vissza. Az InV1266 CL kipergési átlaga volt a legkisebb az ismétlésekben. Az átlaghoz képest az InV1266 CL 51 kg/ha-ral, azaz 11 260* Ft/ha-ral kevesebbet pergett, ami jelentős különbség.

A magyarországi kisparcellás kísérleteink (5 helyszín) összesített átlaga szerint országos szinten 5,64 t/ha termésátlaggal a legjobbak között szerepelt (1. ábra). Minden évben megfigyelhető az a tulajdonsága, hogy a magas termésátlag mellé egy kimagasló olajtartalom párosul: 43,58%, mondhatni egy igazi korrelációtörő hibrid. Mint láthatjuk, az InV1266 CL számos tulajdonság esetén kimagaslóan teljesít, viszont vannak olyan hibridek, melyek inkább bizonyos tulajdonságukban emelkednek ki, és abban maximalisták.

Ilyen hibrid nálunk az InV1170, amely nem ismer kompromisszumot a magas terméseredmény tekintetében. Mára egyértelmű számunkra, hogy az InV1170-es fölénye a harmonikus fejlődésében és az alkalmazkodóképességében rejlik. Figyelemre méltó az adaptálhatósága, hiszen már a tavalyi évben is tapasztaltuk, hogy eltérő helyszíneken, különböző talajtípusokon is jellemzően jól szerepelt. A 2020-as évben az összes vizsgálati helyszínen az InV1170 a kísérleti átlagok fölött teljesített, ugyanúgy, mint 2021ben. Kiemelkedő eredményt ért el Taktaharkányban, ahol eredménye 6,84 t/ha, négy ismétlés átlagában. Hasonlóan jól szerepelt Bozzaiban, 6,3 t/ha eredménnyel és Békéscsabán is, ahol 5,98 t/ha-t mértünk. A kísérletek összesített átlagában 5,76 t/ha átlaggal az első helyen végzett (1. ábra), bizonyítva ezzel rátermettségét a hazai körülményekre. Összességében elmondható, hogy az InV1170 egy rendkívül stabil és magas termőképességű hibrid. A repcehibridek első ránézésre igen hasonlóak, de hosszabb kutatás során megismerhetjük előnyös tulajdonságaikat. Amennyiben a hibridekre jellemző tulajdonságokra figyelünk, úgy egy lépést teszünk afelé, hogy kihozzuk a legjobbat a választott hibridből.

*2022. 02. 04. Őszi káposztarepce átlagár alapján 220 000 Ft

Tóth Attila
fejlesztőmérnök – BASF
További információ az InVigor® repcehibridekről: www.agro.basf.hu

Basf Partner