fbpx

Az extrém meleg ellenére lesz elég kenyérgabona

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 07.

A több hónapja tartó csapadékhiány miatt az elmúlt éveknél alacsonyabb terméshozam várható a kalászos gabonából, de az aszály ellenére lesz elég kenyérgabona az országban.

mezőgazdaság mindenhol
Az országban megtermelt összes búzát felvásárolja Szlovénia (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Alacsonyabb terméshozam várható – mondta Nagy István, agrárminiszter

Az őszi árpa aratásával június közepén kezdődtek meg a betakarítási munkálatok a földeken, és a legtöbb helyen a hónap végére már végeztek is a növény begyűjtésével. A több hónapja tartó csapadékhiány miatt az elmúlt éveknél alacsonyabb terméshozam várható a kalászos gabonából – mondta a miniszter.

Az aszály legsúlyosabban hazánkban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti. A Dunántúlon a kritikus fázisokban a növények több esőt kaptak, ezért ezeken a területeken kedvezőbb a helyzet.

A kárbejelentéssel érintett területek nagysága június végére elérte a 230 ezer hektárt. A kialakult helyzetben az agrárkár-enyhítési rendszer fontos segítséget jelent az ágazat szereplői számára. Az eddigi aszálybejelentések 80 százaléka az őszi vetésű kalászosokra vonatkozik. Az agrártárca útmutatója segíti az eligazodást a kárenyhítő juttatás igénylésében.

Az őszi búza betakarítását is elkezdték már a gazdálkodók

Országosan még csak 5%-os a készültség, Békés megyében haladtak eddig a legjobban a mezőgazdasági termelők a munkálatokkal.

Ezzel párhuzamosan a szalma betakarítása is megkezdődött, a megnövekedett kereslet miatt.

A búza mellett a repce aratása is zajlik, egyelőre azonban országosan mindössze 1,5 t/ha termésátlaggal.

Továbbra is óriási szükség van a csapadékra, mert ha két héten belül nem jön meg az eső, akkor kukorica- és napraforgótermés komoly veszélybe kerülhet.

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar több mint 20 millió ember ellátására képes – emlékeztetett Nagy István.

Forrás: AM/Sajtóközlemény