fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 04.

A közeledő betakarítás újabb kihívás elé állítja a globális gabonapiacokat: egyrészt kérdéses az idei termés mennyisége, másrészt érdemben nem enyhült a bizonytalanság a megtermett áru piacra juttatása körül.

kukorica

Kukorica

Míg a februárban kitört orosz-ukrán háborúval kapcsolatban továbbra sem körvonalazódik egy esetleges tűzszünet vagy a békekötés lehetősége, az ukrán kikötők blokkolása, ezáltal az export kiesése egyre égetőbb problémát jelent, különösen azon országok ellátása szempontjából, amelyek nagyban támaszkodtak az ukrán terményekre. A helyzet súlyosságát érzékelteti az, hogy a globális kukoricaforgalom az elmúlt hónapokban közel 15%-kal csökkent az ukrán áru kiesése miatt.

Június elejére a kikötők újranyitásának kérdése a politikai tárgyalások fókuszába került. Az ENSZ indítványozta egy tengeri hajózási folyosó megnyitását, melyen keresztül ismét lehetővé válik a gabonaexport. Törökország – amely állam eddig is aktív közvetítő szerepet vállalt a konfliktus során – nyilatkozata alapján vállalná, hogy török hadihajók kísérjék a teherszállító hajókat. Úgy tűnik azonban, egy ilyen tartalmú megállapodás tető alá hozása még többfordulós tárgyalásokat igényel, különösen úgy, hogy a két érintett fél, Oroszország és Ukrajna egymást teszi felelőssé a kialakult helyzet miatt.

Több hír látott napvilágot azzal kapcsolatban is, hogy orosz teherhajók ukrán árut szállítanak bizonyos piacokra, melyet gyakorlatilag elkoboztak. Nehéz igazolni az ilyen súlyos állítások valóságtartalmát, tény azonban, hogy a jelenleg megszállt területeken található tárolókban, kikötői terminálokban tekintélyes mennyiségű áru található. A beragadt áru mennyiségét 20–25 millió tonnára teszik a különböző elemzők, melyre rövidesen érkezik az új termés, amellyel kapcsolatban a legfontosabb kérdés az, amennyiben a tengeri kikötőkön keresztül nem indul újra az exportforgalom, lesz-e elegendő tárolótér ennek az új mennyiségnek.

Az orosz export is akadozik, itt a globális fizetési rendszerekből történő kizárás okozza a legnagyobb problémát.

A várható brazil kukoricaterméssel kapcsolatban sokáig egymásnak ellentmondó vélemények láttak napvilágot a szakmai sajtóban. Jelenleg úgy tűnik, az optimista várakozások kerültek túlsúlyba: vélhetően az előző évi 116 millió tonnás terméshez hasonló mennyiség kerül betakarításra, mely némileg ellensúlyozza a hiányzó ukrán kínálatot.

Jelenleg az Európai Unió – egyedüliként – nem érzékeli az ukrán termények kiesését az exportpiacokról, hiszen emelkedő ütemben érkezik a lengyel, magyar és román átrakókon keresztül kukorica, búza és napraforgó az EU területére. A vasúton történő ukrán export mennyisége már áprilisban meghaladta az 1 millió tonnát, a májusi adat várhatóan magasabb lesz. Ezek következményeként az európai kukoricaárak, változatlanul erőteljes ingadozás mellett, május közepét követően csökkenő trendben mozognak, a lokális csúcshoz képest a párizsi árutőzsde (MATIF) határidős kukoricajegyzései június első dekádjára közel 50 euróval kerültek lejjebb.

A Központi Statisztikai Hivatal export-import adatai alapján 2021. október és 2022. március között közel 500 ezer tonna kukorica érkezett Magyarországra; ilyen mennyiségű import korábban az összes gabonaféléből egy teljes évben valósult meg. Az import dinamikáját figyelembe véve augusztusig további mennyiségek beérkezése prognosztizálható.

A belföldi ókukorica-kereslet mind a kereskedők, mind a feldolgozók részéről gyakorlatilag megszűnt.

Piaci aktivitás csupán kisebb mennyiségekre mutatkozik, érdeklődés főként a takarmányfelhasználók részéről tapasztalható. Új termésre vonatkozó vevői ajánlatok a MATIF novemberi jegyzését, az exportlehetőségeket és az ukrán importárakat figyelembe véve találhatóak a piacon – az eladók egyelőre kevés aktivitást mutatnak.

búza

Búza

India május 13-án jelentette be, hogy megtiltja az országból a búza kivitelét, hivatkozva a megelőző időszak extrém meleg időjárására és annak következményeire.

Némileg meglepő módon a betakarítás közeledtével sem tapasztalható érdemi aktivitás a magyarországi búzapiacon. Míg a vevők folyamatosan áraznak, az eladók a bizonytalan hozamokat és a jelentős áringadozásokat figyelve több esetben lényegesen magasabb piaci árakat várnak, így egyelőre várnak az értékesítéssel.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató