fbpx

Bőséges gabonatermésre számítanak

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 21.

Az időjárási viszonyok és a termelési költségek növekedése miatt a tavalyinál kevesebb lesz a mezőgazdasági termés, de elegendő ahhoz, hogy Románia gabonakivitelét nem korlátozza és megjelenjen a világpiacon – mondta Adrian Chesnoiu román mezőgazdasági miniszter.

Kalászos
Nem lesznek meg a tavalyi termésátlagok, de elég ahhoz, hogy jusson kivitelre is (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Bőséges gabonatermésre számítanak Romániában, amelyből exportra is jut

A tárcavezető szerint az időjárási viszonyok és a termelési költségek növekedése miatt a tavalyinál ugyan kevesebb lesz a mezőgazdasági termés, de elegendő ahhoz, hogy Románia gabonát tudjon exportálni.

Románia az egyik legnagyobb gabonaexportőr az Európai Unióban, tavaly rekord nagyságú, 11,3 millió tonna termést takarítottak be. „Annak ellenére, hogy az idei messze áll a tavalyitól, stabil hozamra számítunk, ami azt jelenti, hogy jut gabonaexportra is” – mondta Chesnoiu, aki reményét fejezte ki, hogy így a piacokra nem nehezedik nyomás és nem lesz gabonahiány.

A tárcavezető nem tartotta valószínűnek, hogy Romániában olyan helyzet álljon elő, amely szükségessé tenné a gabonaexport tilalmát.

Tavaly nagy volt a konstancai kikötő gabonaforgalma

A fekete-tengeri konstancai kikötőn keresztül tavaly 25,2 millió tonna gabonát szállítottak Romániából és a többi szomszédos országból, amelyek nem rendelkeznek tengeri kijárattal.

A miniszter szerint a konstancai kikötőre már a háború előtt is nyomás nehezedett, de ez most különösen nagy az ukrán export miatt, ezért a román hatóságok beruházásokkal növelik a kikötő kapacitását. Egyenlőre korlátozott a beragadt ukrán gabona világpiacra történő juttatása.

„Az Ukrajnából érkező gabona tárolása nem okoz problémát Romániának, hiszen 29 millió tonna elraktározására van kapacitás” – mondta a szaktárca vezetője.

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc