fbpx

A tejszektor még mindig a nehéziparunk

Írta: Agrárágazat-2022/09. lapszám cikke - 2022 szeptember 07.

A költség-ár viharban a tejszektor – a maga komoly tehetetlenségével – most is keményen állja a sarat. A takarmányszűke azonban már bezár néhány kaput. Szokásos előrejelzéseim megalapozása érdekében szétnézünk a világ- és európai piacon, siratjuk a fogyasztói társadalmat, és a nyerstejkivitel alakulásáról sem feledkezünk meg.

Súlyos üzenet a nemzetközi piacról

• Az elmúlt három negyedévben komoly csökkenésbe kezdett a globális tejtermelés. Ennek fő hajtóereje a termelési költségek soha nem látott szárnyalása, a háború és a még mindig tomboló Covid.
• A tehenek száma Indiában, Brazíliában, Kínában növekszik, az EU-ban, az USA-ban, Ausztráliában, Új-Zélandon csökken.
• A jelenlegi áremelkedés a kínálat csökkenése miatt feszül ki, de ősszel már enyhülni fog. Ebben a kereslet növekedésének lassulása is döntő tényező. Az egyenleg egy mérsékelt árcsökkenés lehet az év végéhez közeledve.
• Az EU-ban a forróság a szokásosnál is jobban visszaveti a nyári tejhozamokat. A világ 141 millió egyedet számláló tejelőtehén-állományából mintegy 20 millió van az EU-ban. Míg globális szinten folyamatosan emelkedik, addig az EU-ban tartósan csökken a tehénállomány. Az 550 millió tonnás éves globális tejtermelésből közel 150 millió tonnás az EU része. A tejtermelés a világon és az EU-ban is trendszerűen emelkedik. A mostani fordulat tehát fontos üzenettel bír.

Globális termeléscsökkenés

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az USA-ban 48 százalékkal, az Európai Unióban 38 százalékkal, Új-Zélandon 19 százalékkal volt magasabb 2022 júniusában az egy évvel korábbihoz képest. Az árak emelkedő trendjét leginkább támogató tényező a szűkös globális tejellátás. Míg az Egyesült Államok termelése mindössze 1,4 százalékkal nőtt 2021-ben, az aszály negatívan befolyásolta a tejtermelést Óceániában, ráadásul épp a szezonjuk szokásos csúcspontján. Ez akadályozta a termelés növekedését Új-Zélandon (+0,1%) is tavaly, és szintén ez vezetett a termelés visszaeséséhez Ausztráliában (-0,9%).

Az input- és takarmányárak növekedése miatt az Egyesült Államokban csökkent a tejelőállomány. Emiatt 2022 első felében a termelés lassulása várható a tengerentúlon. Mivel Óceánia épp a csökkenő termelés hónapjait éli, a globális tejellátás szűk marad egészen a második félévig. Ezért az árak az év nagy részében magasak maradnak. Ezt erősíti az is, hogy a keresleti oldalon a Covid-korlátozások enyhülése élénkülést hozott. Ugyanakkor az energia- és nyersanyagárak emelkedése lelassíthatja ezt a kilábalást. Eközben Kína importigénye a magas készletszint, a hazai termelés növekedése és az omikron ázsiai terjedése miatt csökkenhet.

Visszaesés az EU-ban

Az EU-bizottság tavaszi előrejelzése szerint idén a magas termelői árak ellenére sem várható a tejtermelés növekedése 2021-hez képest. A tavalyi szintre, 153,9 millió tonnára számítanak. Míg az első félévi szállítási volumen az előző évi szint alatt marad, addig a második félévben valamivel magasabb lehet.

Átlag feletti árak

A brüsszeli elemzők szerint a magas takarmányköltségek 1 százalék körülire korlátozzák a tehenenkénti tejhozam növekedését, ami 7635 kg-os átlagos éves hozamot eredményez majd állatonként. Ezzel párhuzamosan azonban a tagállamok tehénállománya további 1 százalékos, 19,8 millió egyedre történő csökkenése várható, ami stabil tejtermelést eredményez. Mivel a többi exportőrnél, így az USA-ban és Új-Zélandon a tejtermelés 2022-ben nagyobb valószínűséggel csökken, mint növekszik, ezért magas és átlagot jóval meghaladó árakra lehet számítani a tejpiacon, ami a termelési költségekre is vonatkozik.

Térségünkben továbbra is olcsónak számít a nyerstej. Az elmúlt egy évben csak Szlovákiában nőtt nálunk kisebb arányban az ár. Romániában közel 40, az említett Szlovákiában 18 százalékos a növekedés, nálunk 22 százalék.

Nem várható termelésnövekedés

A Bizottság előrejelzése szerint a korlátozott mennyiségű nyersanyag nem teszi lehetővé a tejtermékek termelésének jelentős növelését az EU-ban. A sajttermelés növekedése várhatóan érezhetően lelassul. 2022-re az EU Bizottság csak 0,5 százalékos növekedést prognosztizál, 10,46 millió tonnát. Az EU sajtexportja, amely tavaly némileg gyengébb volt az Egyesült Királyság csökkenő eladásai miatt, 2022-ben várhatóan 2 százalékkal – 1,41 millió tonnára nő – az előző évihez képest. Az előrejelzés azt feltételezi, hogy az EU beszállítói a nagy-britanniai veszteségeket más vevők intenzívebb ellátásával tudják kompenzálni. A tejsavó mint a sajtgyártás mellékterméke esetében 2022-re 2,0 százalékos termelésnövekedés várható, a 2,22 millió tonnás mennyiséget elérve. Az export várhatóan 1,5 százalékkal, 725 ezer tonnára nő. Emellett a 2021-es meredek visszaesést követően az EU soványtejpor-termelése idén is várhatóan 1,5 százalékkal, csaknem 1,44 millió tonnára emelkedik, ami a saját fogyasztás mintegy 3 százalékos csökkenése mellett az export növekedéséhez vezet. A vaj és a friss tejtermékek esetében 2021-hez képest nagyjából változatlan mennyiség várható.

A világpiacon a tejipari tömegcikkek árai mintegy negyedükkel nőttek, de az EU-ban ennél jóval magasabb arányokkal találkozunk. A vaj ára 81, a sovány tejporé 52, a teljes tejporé 54, a cheddar sajté 43 százalékkal, a savóporé 18 százalékkal volt magasabb július végén 2021 azonos időszakához mérten.

Az EU arra számít, hogy a tejtermékfogyasztás az előttünk álló években is a jelenlegi szinten marad. E mögött azonban – a folyadéktejek kivételével – minden termékcsoport további fogyasztásbővülése áll.

Hazai trendek

• Itthon a költségemelkedések és az ország felét sújtó takarmányhiány rémképe borzolja a tejtermelők idegeit. A tejárak ugyan emelkednek, de arra számítunk, hogy a tejtermelők mezőnye ismét zsugorodni fog. Ami akár véget is vethet az állománynövekedés időszakának.
• Koncentrált tejtermelő szektorunk az átlagos hozamok tekintetében az EU-s mezőny nyolcadik helyén áll, ami elsősorban a holstein-fríz állomány kiváló teljesítményének köszönhető, de a magyar tarkák teljesítménye is látványosan emelkedik.
• A hazai tejtermelés a fejlődő genetikának és a technikai innovációnak köszönhetően folyamatosan nő, a megtermelt nyerstej mennyisége ismét évi 2 milliárd kilogramm. A Magyarországon termelt tej 81-83 százaléka kerül felvásárlásra. Ez azonban nem jelenti a feldolgozott mennyiséget, hiszen tejipari cégek is részt vesznek a nyerstejkivitelben. Évente közel 400 ezer tonna nyerstej tankautókban hagyja el az országot.
• Kiemelhetjük a sajtgyártás stabil növekedését. Tavaly közel 110 ezer tonnát ért el a termelés. Ezzel párhuzamosan a savótermelés is dinamikusan emelkedik. A savó iránti nemzetközi kereslet még a sajtokénál is nagyobb ütemben emelkedik, ez ugyanis igen sokrétűen felhasználható – kedvező árú – élelmiszeripari alapanyag.
• Bár még ötéves csúcsa alatt van, de az export és a hazai tejfelvásárlási árak különbsége ismét meredeken emelkedik. 2022 júniusában 15 százalékkal volt magasabb az exportár. Ennek ellenére az év eddig eltelt hónapjaiban a nyerstejkivitel messze elmarad az előző évitől.

• Ezt a magas árat persze a legjobb minőségért adják a jellemzően romániai, horvát, olasz, német és szlovén cégek. A gyenge forint szintén ezt a trendet erősíti. A köztudatban a nyerstejexport még mindig leginkább az olasz relációval van összefüggésben. A valóságban tavaly már kevesebb mint 10 százalék irányult arra; Románia és Horvátország a két legfontosabb piacunk.
• A felvásárlási árak követik az európai trendeket, de a térségben továbbra is alacsonynak számítanak. A tejfelvásárlási árak Magyarországon átlagosan 47 százalékkal voltak júniusban magasabbak az egy évvel korábbi szintjüknél. Ehhez az általános költségemelkedések mellett a globális és európai tej- és termékkínálat is az áremelkedés irányába hat.
• A feldolgozói értékesítési és a fogyasztói árak – az árstoppal érintetteken kívül – egyaránt ütemesen emelkednek. Pár példa: a trappista sajt mindkét árszinten 58, a 2,8-as tej 35-36 százalékkal drágult.
• A dobozos tejek importja arányaiban elhanyagolható (a belföldi piac alig 2-3 százaléka), de az utóbbi években tartósan bővül, mint ahogy az export is.

Következtetések, előrejelzések

• Az ESL- és az UHT-tej áfájának csökkentésével gyakorlatilag eltűntek az import UHT-tejek a hazai boltok polcairól, így ezzel megszűnt az áfacsalás egyik melegágya. A sajt-, vaj- és joghurtpiacon viszont magas az import aránya.
• Nemcsak a takarmányozásban, hanem a technológiai fejlesztésekben, együttműködésben is sok tartalék van még a magyarországi tejszektorban. Az állomány koncentrált, a genetika magas színvonalú. A tulajdonosi koncentráció emellett szintén állandó tényező a tejtermelésben. A nyerstejexport kedvező jövedelmi pozíciója a feldolgozók részéről versenyfutást eredményez az alapanyagért. Az, hogy ennek ellenére még mindig a térség végén kullogunk tejárak szintjét illetően, ma már nehezen tartható fenn.
• Az idei megtorpanás ellenére a belföldi tej- és tejtermékpiac ugyan mennyiségi bővülést fog mutatni az előttünk álló években, annak mértékét azonban az értékbeli növekedés messze meg fogja haladni.
• Az Erste Agrár Kompetencia Központ szerint a tejárak dinamikus növekedése hamarosan megtorpan, de az előttünk álló években lassú tejáremelkedésre számítunk.

• Régen látott tendencia, hogy ebben az évben – ha kis, egy százalék alatti mértékben, de –csökken a tehénállomány. Attól tartok, hogy ez a zsugorodó tendencia tovább fog erősödni.
• Eltűnt a tejfelvásárlási árak szezonalitása.
• Ha csak annyit mondok, hogy a fogyasztónak fogalma sincs arról, milyen elképesztő ütemben fejlődnek a tejtermelés technológiái, akkor máris találtunk egy jól kommunikálható területet. Például az informatikai, térinformatikai, a takarmánykiegészítők, technikai és szaporodásbiológiai újdonságok, a kibocsátáscsökkentést és környezetvédelmet szolgáló fejlesztések látványos bemutatásával lehetne hatni a fogyasztók tejtermelésről alkotott képére. Ennek stratégiai jelentősége napról napra nő.
• Magyarországon az egy főre jutó sajtfogyasztás tartósan emelkedik, közben a fogyasztás szerkezete is változik. Számunkra a lassú, de tartós növekedés a legnagyobb eredmény, amit elérhetünk. Eközben ugyanis a piac minőségben felfelé pozícionál. Ez pedig a mennyiségi növekedésnél gyorsabb értékbeli növekedéssel, valamint a sajtkultúra erősödésével jár.
• A sajtok külkereskedelme erősen negatív eredményű, de ez a negatív egyenleg csökken.

Fórián Zoltán vezető agrárszakértő
Erste Agrár Kompetencia Központ