fbpx

Jelentkezzen szakértőnek az EIP-AGRI három új fókuszcsoportjába! – határidő 2016. július 11.

Írta: - 2016 június 17.

Az Európai Bizottság célja, hogy ösztönözze az agrárgazdaság területén az innovációt azáltal, hogy összekapcsolja a tudomány és gyakorlat képviselőit.

A Bizottság 2016. július 11-ig várja az alábbi három új EIP-AGRI fókuszcsoportba az érdekelt innovatív gazdálkodók, erdészek, tanácsadók, kutatók és egyéb érdekelt szereplők jelentkezését:

  • Megbízható és ellenálló tehenészeti rendszerek. Az általános állatjólét pozitívan hat az állatok ellenálló képességére, robusztusságára, amelyet a tenyésztési feladatoknál is szem előtt kell tartani, mint bevételt növelő tényező. A csoport ez alapján vizsgálja majd a tenyésztési, takarmányozási, termékenységi, egészségügyi, állatjóléti, monitoring és a gazdálkodási rendszerek működését az állatok életciklusán keresztül.
  • Agrárerdészet: fás szárú növények integrációjának lehetséges módjai a gazdálkodásban. Hogyan növelhető az agrárerdészet szerepe a mezőgazdasági termelékenységet és profitot növelő, fenntartható gazdálkodási rendszerekben? A cél, maximalizálni az agro-ökoszisztémák ökológiai teljesítményét figyelemmel az új piaci megoldásokra, és az értékláncok diverzifikációjára. A fókuszcsoport innovatív agrárerdészeti rendszerekben keresi a megoldást, hogy kiaknázzák az erdészet, növénytermesztés és állattenyésztés ágazatokban tevékenykedő vegyes gazdaságok termés potenciálját.
  • Kórokozók és kártevők a szőlészetben. A csoport a kórokozók viselkedésén, valamint a kórokozók, a környezet és a növény hármas relációján keresztül fogja vizsgálni a megelőzés, felismerés, irányítás és ellenőrzés teljes rendszerét.

A fókuszcsoportokba az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága (DG AGRI) a jelentkezési lapon megadott adatok alapján választja majd ki azt a 20 főt, akik 2016 októberében kezdik meg egy éven át tartó közös munkájukat.

A DG AGRI célja, hogy az EIP partnerségi hálózaton keresztül katalizálja az olyan jellegű innovációs tevékenységeket, amelyek javítják a termelékenységet, a fenntartható erőforrás-gazdálkodást az teljes értékláncban. A fókuszcsoportok munkanyelve az angol lesz.

A fókuszcsoportok részletes témaleírásait illetve a jelentkezés feltételeiről bővebb információt az alábbi linken kaphat.

https://ec.europa.eu/eip/agriculture/sites/agri-eip/files/20160607calltext_fg21_23.pdf

(FM Sajtóiroda)