fbpx

39 tonna savanyúságot vontak ki a forgalomból

Írta: - 2016 június 17.

Egy budapesti savanyító üzemet ellenőrzött a XVII. kerületi Rendőrkapitánysággal közösen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az akció során több mint 39 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.

A budapesti savanyúság-előállító üzemben több élelmiszerbiztonsági hiányosságot is találtak a NÉBIH szakemberei. A padozat burkolata több helyen töredezett, a mennyezet penészes volt. Az emeleti ablakokon nem volt szúnyogháló, így a helyiségek tele voltak rovarokkal. A dolgozók nem rendelkeztek érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással. A csomagolóhelyiségben a vödrös alapanyagokat alátét nélkül, a földön tárolták. Az érlelőkádak mellett földes, tisztítatlan alapanyagokat is raktároztak.

Az április 8. és május 1-je között előállított termékeknél hiányoztak a nyomonkövetéshez szükséges dokumentumok. A termékek minőségmegőrzési ideje – a gyártmánylapok alapján – két hónap, ezért a NÉBIH szakemberei elrendelték a 2016.06.30-i és az azelőtti minőségmegőrzési idővel rendelkező tételek kereskedelemből történő visszahívását. Az üzemben tárolt alapanyagok és késztermékek közül 20 tételt, összesen csaknem 40 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Az ellenőrzés során készült fénykép- és videófelvételek megtekinthetők a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/tobb-mint-39-tonna-savanyusagot-vontak-ki-a-forgalombol

(FM Sajtóiroda)