fbpx

Telepítési és mozgatási tilalom víziszárnyasok kapcsán

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 22.

A víziszárnyas baromfik betelepítési és mozgatási tilalmát rendelte el az országos főállatorvos Bács-Kiskun megye egész, valamint több Csongrád-Csanád megyei járás teljes területére. Egyedüli kivétel a korlátozó intézkedés alól az azonnali vágásra történő szállítás.

 

Víziszárnyasok
A jelenleg elrendelt korlátozó intézkedések csak víziszárnyasokra és megadott földrajzi területekre érvényesek (Fotó: Horizont Média/Archív, a kép csak illusztráció)

 

Az intézkedés célja a madárinfluenza járvány további terjedésének megakadályozása

Az elmúlt napokban Bács-Kiskun megye egyre nagyobb területén és több mint tíz gazdaságban igazolta a magas patogenitású madárinfluenza (H5N1) vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma, többségében a víziszárnyasokat érintette.

A védő- és megfigyelési körzetben érvényben lévő, minden baromfifajra érvényes mozgatási tilalmon túl az országos főállatorvos újabb szigorításokról döntött a járvány további gyors tovább terjedésének megakadályozása érdekében. A döntés értelmében Bács-Kiskun megye teljes, valamint Csongrád-Csanád megye csongrádi, kisteleki és mórahalmi járásainak területén a madárinfluenza miatt jelenleg korlátozás alatt nem álló területeken is elrendelte a víziszárnyas baromfik betelepítési és mozgatási tilalmát. Ez alól egyedül az azonnali vágásra történő szállítás jelent kivételt. Fontos, hogy a kiterjesztett korlátozás az egyéb baromfifajokat egyelőre nem érinti!

 

A vonuló vadmadarak miatt a betegség folyamatosan fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra

A konkrét esetekről, melyek a pecsenyekacsákat, illetve ezen a télen előszőr regisztrált, hízóludakat érintő betegségről portálunkon már tudósítottunk.

A járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos. A betegséggel, valamint a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb információk, aktuális hírek elérhetők a Nébih tematikus oldalán.

 

Forrás: Nébih