fbpx

Bács-Kiskun megyei telepeken fertőzött a vírus

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 18.

Egy pecsenyekacsa törzsállományban és egy hízólúd tartó gazdaságban igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a madárinfluenzát. A két telep Bács-Kiskun Megyében található, de egymástól függetlenek és megközelítőleg 50 km távolságra vannak.

 

Kiskacsa
Újra itt a madárinfluenza (Fotó: Horizont Média/Archív, a kép csak illusztráció)

 

A fertőzést kedd délután erősítette meg a hivatal

Az érintett, két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál hétfőn észlelték a madárinfluenzára utaló tüneteket. A császártöltési, több mint 38 000 pecsenyekacsa törzsállatot számláló állományban a tojástermelés drasztikusan visszaesett, emellett a takarmány és a vízfogyasztás is lecsökkent. Az állatok bágyadttá váltak és megemelkedett az elhullás.

Utóbbi tüneteket tapasztalták a 620 egyedből álló hízólúd állományban is egy jászszentlászlói telepen.

A Nébih laboratóriuma mindkét esetben a madárinfluenza vírus H5N1 típusának jelenlétét mutatta ki.

 

Az állatok leölését megkezdték, életbe léptek a járványvédelmi intézkedések

Az állategészségügyi szakemberek a jászszentlászlói állomány felszámolását már gyanú alapján megtették, a császártöltési állományé folyamatban van. A gazdaságok körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzeteket, valamint meghatározták a megfigyelési körzeteket. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások.

A kitörésekről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat. A nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán lehet tájékozódni.

 

A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra

A járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos. Az általánosan érvényes előírásokon túl a Nébih kockázatértékelése alapján magas kockázatúnak azonosított megyékben a kötelező zártan tartást is elrendeli dr. Bognár Lajos országos főállatorvos.

A magas kockázatúnak azonosított térségek:

  • Bács-Kiskun -,
  • Békés -,
  • Csongrád-Csanád -,
  • Győr-Moson-Sopron -,
  • Hajdú-Bihar -,
  • Komárom-Esztergom -,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék teljes területe.

 

Korábbi összefoglaló cikkünk madárinfluenza kapcsán olvasható a weblapunkon.

 

Forrás: Nébih, sajtóközlemény