fbpx

KAP: nagy fordulat lesz, ha lesöprik a Green Dealt

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 18.

…márpedig brüsszeli nem hivatalos értesülések szerint akár ez is megtörténhet. Mint ismert, az EU-támogatásokat ma környezetvédelmi előírásokhoz kötné az unió, de lehet, hogy az egészből semmi vagy sokkal kevesebb marad az alkuk végére.

 

Vízi bivalyok
Vízi bivalyoknak szánt élőhely egy szántóföld mellett. A biológiai sokszínűség is része a Zöld Megállapodásnak

 

A tagállami tiltakozás áldozatává válhat

Az Európai Bizottság azon törekvése, hogy az EU mezőgazdasági támogatási programját az Európai Zöld Megállapodáshoz (Green Deal) kösse, a tagállamok nyomásának áldozatává válhat a zárt ajtók mögötti eljárások során. A Közös Agrárpolitika (KAP) másodlagos jogszabálya még kidolgozás alatt van. E folyamat része, hogy az uniós országok meghatározzák, hogyan kívánják elérni a KAP-reform célkitűzéseit, és hogyan tudják ezt összhangba hozni a gazdálkodóik szükségleteivel. Így a végrehajtási terveknek tartalmazniuk kell, hogy a tagállamok stratégiai tervei miként járulnak hozzá az EU zöld megállapodásához.

 

Felhígítják vagy kidobják

Csakhogy azóta van tiltakozás a Greend Deal erőteljes célszámai (különösen a műtrágya- és vegyszerfelhasználás csökkentése) ellen, amióta azt meghirdették. Miután a KAP reformjának részleteit külön-, szakmai bizottságokban dolgozzák ki, és mivel ezekben a tagállamok is részt vesznek, egyesek szerint nem fog sikerülni a Green Deal elfogadtatása. Ha pedig nem, akkor két eset lehetséges: vagy a környezetvédelmi célok felhígítása, vagy az egész teljes megszüntetése. „A zöld megállapodás valószínűleg eltűnik vagy felhígul a komitológiában (vagyis a bizottságok közti bürokráciában – a szerk.)” – erősítette meg egy forrás az EurActive-nak. Miután a brüsszeli Bizottság nagyon komolyan veszi a tagállamok aggályait, a végső dokumentum legfrissebb tervezetét november harmadik hetében hozzáférhetővé teszik, hogy a véglegesítés előtt észrevételeket tegyenek a tagállamok.