fbpx

Hatékony erdőgazdálkodás nemzeti szabályozással

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 17.

Az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban – ebben értettek egyet a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén az agrárminiszterek. Kérik, hogy az uniós Erdőstratégia alapján készülő uniós jogszabályok kidolgozása során az Európai Bizottság legyen tekintettel a tagállamok nemzeti szabályozáshoz való jogára.

 

Erdő Magyarországon
Fenntartható erdőgazdálkodás nemzeti rendelkezéssel, ez segíthet a zöldítésben (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Válaszok a kihívásokra a túlélés érdekében

Az agárminiszterek elfogadták a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Uniós Erdőstratégiáról szóló tanácsi következtetéseket az ülésen, mely számos, az európai erdők fejlesztését segítő elképzelést vázol fel, válaszul a sürgető kihívásokra. Meghatározza azt a cselekvési keretet is, amely biztosítja az erdők növekedését, egészségét, sokféleségét és ellenálló képességét – tájékoztatott az eredményekről a Magyarországot képviselő Nagy István agrárminiszter.

Az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban és a felhalmozott szakmai tapasztalatokat is csak így lehet eredményesen hasznosítani – ez mellett tartott ki a magyar miniszter is.

 

Magyarország elkötelezett az erdőterületek megőrzésében és a fásításban

A tárcavezető kitért az erdőgazdálkodás szerepére a Zöld Megállapodás célkitűzéseinek elérésében és hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a fával borított területek gyarapításában és a meglévő erdőterületek megőrzésében. Az erdők és az erdőalapú ágazat fontos szerepet tölt be a versenyképes biomassza alapú uniós gazdaságra való átállásban.

Megújuló erőforrásként az erdők használatát csak ellenőrzött, tervszerű és fenntartható erdőgazdálkodással lehet megvalósítani, azért az ezekhez kapcsolódó fejlesztések kellő figyelmet és hangsúlyt kell, hogy kapjanak a stratégia végrehajtása során.

 

Forrás: AM Sajtóközlemény