fbpx

Le a multival! Hazafias agrár- és élelmiszeripart akar Lázár

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 17.

Azért, hogy a magyar gazdák terményeit ne kelljen alapanyagként exportálni, honszerető jogi átalakítással létre kell hozni egy magyar áruházláncot – javasolja Lázár János fideszes politikus.

 

Termelői piac
Termelői piac Közép-Magyarországon. Így az őstermelők és a vásárlók is jól járnak

 

Emberi ésszel felfoghatatlan

Überelni kell a külföldi kiskereskedelmi láncokat, diszkontokat, abcúg multik, vivát magyarok! – hangoztatja Lázár János, a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság kormánybiztosa a Portfolio-nak adott interjújában. A befolyásos kormánypárti politikus szerint „emberi ésszel nem fogható fel”, mi a jó az élelmiszerimportban Magyarországnak, ha egyszer rendelkezésére áll a termőföld és az édesvíz, amivel képes lenne megfelelő mennyiségű élelmiszer termelésére, a hazai lakosság ellátására. Lázár ezért fontosnak tartja, hogy a magyar minőségi alapanyag-termelést akár kormányzati beavatkozással hazai szereplők dolgozzák fel. Továbbá javasolja a kiskereskedelem jogszabályok „patrióta alakításával” egy egységes magyar lánc kialakítását.

 

Paradicsom osztályozása
Paradicsom osztályozása és csomagolása Dél-Magyarországon. Magyar kézbe magyar árut! (Fotók: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Most pénz is van a fejlesztésre

Emlékeztetett, az EU-nak célkitűzése, hogy Európában az emberek minőségi életet éljenek, aminek fontos feltétele az egészséges élelmiszer, a fenntartható gazdaság. Ebben Magyarország az egyik legjobb lehet az európai versenyben, hiszen példátlan édesvíz- és termőföldkészlettel rendelkezik. Most pedig példátlan méretű forrás áll rendelkezésre a vidék fejlesztésére. Az élelmiszer-drágulással kapcsolatban megjegyezte: az élelmiszeripari piac működésébe beavatkozni nem szabad, inkább szociális oldalon kell támogatni a vásárlókat.