Üvegházi zöldségtermesztéssel kíván Oroszország önellátóvá válni

Az Orosz Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium az idei évben az üvegházi zöldségek rekordtermésére számít. A cél, hogy az ország önellátóvá váljon zöldségellátás tekintetében.

Az Orosz Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium legfrissebb hírlevelében közzétett adatok szerint 2020. április 28-ig Oroszországban az üvegházakban 389 300 tonna zöldséget takarítottak be, ami 29,4%-kal több, mint 2019 azonos időszakában: ez különösen igaz az uborkára és a paradicsomra.

A mezőgazdasági minisztérium ebben az évben az üvegházi zöldségek rekordtermésére számít, amely elérheti a közel 1,25 millió tonnát, ami 9,6% -kal több mint 2019-ben. A növekedés az üvegházak korszerűsítésének és az új beruházásoknak köszönhető, mondja Mihail Gluskov, a Gyümölcs- és Zöldségtermelők Országos Egyesületének igazgatója.

Az elmúlt 5 évben több mint 1100 hektár új üvegházat létesítettek az Oroszországban. Céljuk, hogy az ország önellátóvá váljon a zöldségellátás területén. Jelenleg már képes kielégíteni az uborkaigény 90, valamint a paradicsomszükséglet 60%-át. Eközben a 2014 augusztusában bevezetett, az európai gyümölcs- és zöldségtermékekre vonatkozó vétó továbbra is érvényben van, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán.

2013-ban, a vétó előtt a spanyol gyümölcs- és zöldségfélék Oroszországba irányuló kivitele összesen 230 729 tonna volt. Ez széles termékpalettát foglalt magában, ám a tényleges mennyiség sokkal magasabbnak bizonyult, tekintettel a más tagállamokból – Franciaországból, Hollandiából és Lengyelországból – reexportált termékekre. Spanyolország által 2013-ban Oroszországba exportált teljes mennyiségből összesen 161 356 tonna gyümölcs, és majdnem 80 000 tonna zöldség került exportra.

A FEPEX, valamint az EU-s tagállamok más gyümölcs- és zöldségtermesztő szövetségei felkérték a Bizottságot, hogy folytasson tárgyalásokat az orosz piac megnyitásáról, amelynek vétója várhatóan ez év december 31-én lejár. Ugyanakkor a hazai termelés előmozdítását célzó orosz politika, valamint egyéb tényezők mellett más országok – például Törökország vagy Marokkó – jelenlétének megerősödése magában foglalja, hogy az orosz piac újbóli megnyitásakor a piac mérete és igényei nem egyeznek majd meg a vétó előtti időszakéval.


Kapcsolódó hírek