Bezárás

A nyári szakasz eredménye: 88 milliárd projektekre

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 22.

Idén nyáron eddig 88 milliárd forintot fizettek ki a beruházóknak a projektek megvalósítására – az agráriumban a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben is zajlanak a fejlesztések. A magyar vidék gazdaságának gerincét adó agrárium és élelmiszertermelés teljes modernizációját célozza meg a 2021-ben kidolgozott és elindított Megújuló vidék, megújuló agrárium program – mondta Nagy István agrárminiszter.

Paradicsom
A mezőgazdasági és az élelmiszertermelést számos felhívás segíti (fotó: közösségi média/Fekete István)

2021-2027 között háromszor annyi vidékfejlesztési forrás áll rendelkezésre, mint előtte

Az agrárium teljesítményét számos probléma nehezíti az elmúlt időszakban az orosz-ukrán háborútól az aszályon keresztül a dráguló hitelfinanszírozásig. Azonban a hatékonyság, az infrastruktúra és a termelő kapacitások megújulása nélkül a szélsőséges időjárási viszonyok között a termelékenység szintje, a gazdaságok életképessége csökkenne.

Az Agrárminisztérium tavaly és idén is számos pályázati felhívást jelentetett meg, amelyekre a várakozásokat meghaladó mértékben nyújtottak be támogatási kérelmet a gazdálkodók.

A megkezdett projektek megvalósítására tett erőfeszítéseket jól mutatja, hogy a gazdálkodók, vállalkozások és önkormányzatok által menedzselt beruházásokhoz kapcsolódóan csak a nyári hónapokban, 2022. június 1-től mostanáig 88 milliárd forintot meghaladó kifizetésre került sor.

A nagy érdeklődés övezte precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő pályázatot

15 milliárd forintot meghaladó támogatást folyósítottak az állattenyésztési ágazatnak telephelyek fejlesztésére és megújítására, több mint 5 milliárd forintot kaptak az élelmiszeripari ágazat fejlesztéseit végrehajtó pályázók.

A nagy érdeklődés övezte precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő pályázati konstrukció esetében a jelzett időszakban 12 milliárd forintot meghaladó támogatást, a rendkívül népszerű, mezőgazdasági kisüzemek támogatására irányuló pályázathoz kapcsolódóan közel 17 milliárd forintot fizettek ki.

Újranyitják azt a pályázatot, amelynek keretében 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, öt évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosítanak a tevékenységük támogatása és bővítése érdekében a mezőgazdasági kistermelők számára.

Az önkormányzatok is jelentős támogatást, mintegy 10 milliárd forintot kaptak a külterületi helyi közutak fejlesztésére.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc