A jövő agrárszakemberei jól vizsgáztak!

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat keretében a fiatal agrárszakemberek a körforgásos gazdaság és a klímaváltozás hatásai enyhítésének lehetőségeit vizsgálták. A téma több, mint aktuális, hiszen a növekvő népesség élelmiszerellátását a klímaváltozást figyelembe véve kell megvalósítani, mindezt a 2030-ig elérendő szigorú európai uniós célkitűzések mellett, amelyek célja az unió élelmiszerrendszerének átalakítása.

Az elmúlt hat évben összesen 18 felsőoktatási intézmény 303 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra, akik közül 45-en kaptak összesen 6,8 millió forint támogatást tanulmányuk és kutatómunkájuk folytatásához.

Kettős szorítás alatt van a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, hiszen úgy kell biztosítani a növekvő emberiség mennyiségi és minőségi élelmiszerellátását, hogy eközben igazodni kell a klímaváltozás hatásaihoz. Mindehhez az EU részéről komoly, 2030-ig elérendő célkitűzések társulnak. 50 százalékkal mérsékelni kell a veszélyes és vegyi növényvédő szerek használatát, legalább a felére kell csökkenteni a tápanyagvesztést, mindezt anélkül, hogy a talaj termékenysége romlana, és a mezőgazdasági földterületek legalább 25 százalékán biogazdálkodást kell folytatni. Ezek a szigorú elvárások komoly technikai és technológiai fejlesztéseket igényelnek, hogy a termelés mennyisége továbbra is tartható legyen. A hatodik alkalommal meghirdetett K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat keretében ezért a fiatal agrárszakemberek arra keresték a választ, hogy hogyan lehet ezeket az ellentmondásokat feloldani.

 

Így zajlott…

Az agrárképzést nyújtó egyetemek és főiskolák alap-, mester- és PhD képzésben résztvevő hallgatói számára a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat témája idén a körforgásos gazdaság, illetve a klímaváltozás hatásainak enyhítése vagy akár megállítása volt.

 18 felsőoktatási intézmény 49 karáról jelentkezhettek a hallgatók, és a 37 beérkezett pályamunkát két fordulóban értékelte az ágazat legkiválóbb szakembereiből álló zsűri.

A pályázatunk célja, hogy szakmai és anyagi támogatással segítsük azoknak a fiatal hazai agrárszakembereknek a tanulmányát és kutatómunkáját, akik az agrárágazat fenntartható, hosszú távú fejlődését tartják szem előtt. A mezőgazdaság és élelmiszeripar előtt álló kihívások megoldásának két fontos pillére van. Egyrészt kutatni a változásokat elviselni képes, illetve az új körülmények között is az emberiség ellátását biztosító genetikákat, technológiákat. Másrészt azt elősegíteni, hogy ezek a kutatási eredmények, eljárások mihamarabb a termelésbe kerüljenek. Programunkkal mindkettőt, a működőképes és innovatív megoldások kutatását és megvalósítását is ösztönözzük – mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat online díjátadóján.

Az idei díjazottak

PhD kategória

  1. helyezett – Stammné Felde Orsolya
    Állatorvostudományi Egyetem
    Mycoplasma hyopneumoniae izolátumok genetikai változatossága és antibiotikum érzékenysége
  1. helyezett – Farkas Csilla
    Szent István Egyetem– Élelmiszertudományi Kar
    Búzakorpa és papírhulladékok bioetanol célú hasznosításának modellezése
  1. helyezett – Tóth Adrienn
    Szent István Egyetem– Élelmiszertudományi Kar
    Tojáslevek eltarthatóságának növelése kombinált kíméletes tartósítási eljárások alkalmazásával

 Mesterképzés kategória

  1. helyezett – Szmetana Kornél
    Állatorvostudományi Egyetem
    Akvapónia, mint az agrárium jövője
  1. helyezett – Hegedűs Ivett Margit
    Soproni Egyetem – Erdőmérnöki Kar
    A szürke tölgy a klímaváltozás tükrében
  1. helyezett – Batha Bálint
    Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem– Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
    Eukaliptol: Új, biomassza eredetű oldószer palládium katalizált karbonilatív keresztkapcsolási reakciókhoz

 Alapképzés kategória

  • Kecsmár Gergő
    Miskolci Egyetem – Műszaki Anyagtudományi Kar
    Milyen megoldási javaslatokat lát a klímaváltozás enyhítésére vagy akár megállítására?
  • Huber Anita
    Budapesti Corvinus Egyetem – Gazdálkodástudományi Kar
    Vidékfejlesztéssel az éghajlatváltozás ellen
agrár élelmiszer fenntartható k&h klímaváltozás mezőgazdaság