fbpx

Lehülyézték a minisztert, szép mozzanatok a gazdatüntetésen

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 11.

Bár a jelek szerint a német kormány kész engedni a gazdák követelésének, a német mezőgazdaság főszereplői még mindig nem elégedettek, és készek folytatni a tüntetéseket. Miközben a rendőrség dicséri a gazdák fegyelmezettségét – sőt, a tüntetők traktorai húzzák ki a sárban ragadt rendőröket J –, a német agrársajtó kő keményen beleszállt az egyik tartományi mezőgazdasági miniszterbe.

Hozzászoktatnák a gazdákat

Mint ismert, a német gazdálkodók azért indították el a demonstráció hullámát, mert a kormány egy sor, a gazdálkodók járműhasználatához kötődő kedvezményt, mentességet fel akart számolni. A felháborodás hatására az erdő- és mezőgazdasági erőgépeket érintő gépjárműadótól egyelőre eltekint a német kormány – írja laptársunk, a MezőHír –, a gázolaj-visszatérítés terén azonban csak az eltörlés fokozatos bevezetésébe egyeztek bele. Az agrár-üzemanyagfelhasználás adóterhéhez több lépésben „szoktatnák hozzá” a gazdálkodókat. A gépjárműadó alóli mentesség és zöld rendszám megmaradna, ezáltal elkerülhető, hogy a német költségvetés hiánya aránytalanul nagy terhet rójon az ágazatra – magyarázta az eredményt Cem Özdemir, a szövetségi agrárminiszter. A megállapodásnak azonban ára van. Így 2024-ben 2,5 milliárd euróval kevesebb folyik be az államkasszába, mint azt eredetileg tervezték, cserébe talán a mezőgazdasági balesetbiztosítások állami hozzájárulását csökkentenék.

traktor

Már hajókkal is demonstrálnak

A gazdákat védő érdekvédelmi szervezetek szerint a fenti tárgyalási eredmény nem kielégítő, ezért a jövő héten folytatják a tiltakozó akciókat. Hogy milyen stílusban, arra színes mozzanatok szolgálnak illusztrációként. A német rendőrség a napokban nyilvános formában köszönte meg a gazdák békés és problémamentes fellépését. A német társadalomra általában is jellemző érettség tükröződik az olyan epizódokban is, amikor a gazdák traktorai vontatják ki a sárba feneklett rendőrségi buszt az aszfaltútra. A szolidaritás különleges jeléül továbbá a vízi járművesek is demonstrálnak: nemrég tíz bárka blokkolta a Mittelland-csatornát, hivatalos bejelentés után, majd a blokádot pontosan fel is oszlatták.

Nem tudnak kedvesebben fogalmazni a miniszterről…

Természetesen a hagyományosan erős és szabad német sajtó is kritikus a politikusokkal szemben. A tekintélyes Agrarheute például kertelés nélkül ezt írja Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszterről (aki ráadásul a kancellár helyettese): nem lehet kedvesebben fogalmazni: a miniszter hülyét csinál magából, amikor felszólítja az embereket, hogy végre tisztességes árakról, az igényes munka tisztességes díjazásáról, klímavédelemről, állatvédelemről beszéljenek. „Itt jön a páratlanul olcsó mondat, amit csak egy Habeck mondhat ki ideges rángatózások nélkül: „Szerintem most a vitát kellene arra használnunk, hogy ezt komolyan és őszintén megvitassuk.” Jól hangzik, de ez csak hülyeség. Habecknek tudnia kell, hogy ezt már ezerszer megpróbálták.”