A Väderstad új fejlesztései

Írta: Agrárágazat-2021/12. lapszám cikke - 2021 december 07.

Két új gép a svéd gyártó termékpalettáján

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az Agritechnica szakkiállítás előtt a gyártók jelentősebb fejlesztéseket jelentenek be. Most sem volt ez másképp: a Väderstad online sajtótájékoztatóján ugyanis két újdonságot mutattak be – mindkettőt a vetés témakörében. Lássuk a részleteket!

Minden részletében új az Inspire 1200C/S vetőgép

Az új Inspire termékcsalád arra hivatott, hogy kiváló vetési minőséget hozzon a 12 méteres gabonavető gépek szegmensében. Az új Väderstad Inspire 1200C/S tervezésének középpontjában a nagy kapacitás és a kimagasló vetési pontosság közötti összhang megteremtése állt.

Väderstad Inspire 1200C/SVäderstad Inspire 1200C/S gabonavetőgép

Az Inspire „szíve” az érzékeny, duplatárcsás csoroszlyarendszer, amely kiválóan képes alkalmazkodni a szántóföldön tapasztalható felszíni egyenetlenségekhez, így a vetési mélység mindig állandó marad. Az eredmény a táblaszinten tapasztalható, lenyűgöző vetőmag-lehelyezésben és egyenletes kelésben nyilvánul meg. A gép két különböző modellkivitelben – Inspire 1200S és Inspire 1200C – lesz kapható. A csak magvetésre használható Inspire 1200S változatot 5 000 literes vetőmagtartállyal szerelték fel, míg az Inspire 1200C kombi változat7 200 literes tartálya osztott, azaz külön rekeszben tartja a vetőmagot és a műtrágyát. A tartályából kilépve a vetőmag és a műtrágya a közös légáramban összekeveredik, és együtt kerül a talajba. Az Inspire 1200C/S egyik legfontosabb jellemzője, hogy a vetési teljesítményt nyolc különálló szakaszon keresztül lehet szabályozni. A nagy tartályból a vetőmagtartályokba történő állandó és egyenletes termékáramlás biztosítása érdekében a vetőmag és a műtrágya adagolása a nagy tartályból nyolc Fenix III adagolóegységen keresztül, nagy kimeneti pontossággal történik. Az Inspire 1200C/S nyolc különálló szekción keresztül képes szabályozni a kijuttatást. Ez azt jelenti, hogy képes a változtatható magmennyiséggel történő vetésre, valamint a szakaszolhatóságra, 1,5 m-es egységekben. Ez egy egyedülálló precíziós funkció a 12 méteres vetőgépek szegmensében.

Tempo L 16-24 Central Fill szemenkénti vetőgép

A szemenkénti vetés témakörben is meghatározó újdonsággal lépett piacra a Väderstad: az új Tempo L 1624 Central Fill szemenként vetőgéppel. A Central Fill funkció azt jelenti, hogy a gazdálkodónak csak egy nagy központi tartályba kell töltenie a vetőmagot, a korábban megszokott soronkénti feltöltés helyett. A vetőgép ezután maga gondoskodik a vetőmag és a műtrágya elosztásáról az egyes soregységek között, amit a világrekorderhez illő sebességgel és pontossággal tesz meg.

Az új Tempo L Central Fill 16 vagy 24 soros változatban lesz kapható, ami modelltől függően 450 és 762 mm közötti sortávolságokat tesz lehetővé. A nagy napi teljesítményhez igazodva a vetőgépet egy új típusú tartállyal látták el, amely 2 200 liter vetőmag és 5 000 liter műtrágya, azaz összesen 7 200 liter inputanyag befogadására képes.

Väderstad Tempo L 16-24 Central FillVäderstad Inspire 1200C/S

A Tempo L Central Fill új tartálya elöl két ventilátorral van felszerelve, amelyek biztosítják a vetőmag és a műtrágya nagy teljesítményű adagolását. A Central Fill rendszer mögött álló technológia nagyon innovatív: nincs központi motor, amely a vetőmagot adagolja, ehelyett minden egyes soregység maga szabályozza a szükséges vetőmagok számát, hogy segítse az egyedi, nagy pontosságú PowerShoot vetőmag-adagoló rendszert.

Az új Tempo L 16-24 Central Fill és az Inspire 1200C/S is a hannoveri Agritechnica szakkiállításon mutatkozik be, és a vetőgépek 2022 végétől kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Vaderstad