fbpx

Környezetbarát módon állítunk elő egészséges halhúst

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 06.

A hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei; lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás – az ünnepek közeledtével indulnak a szokásos kampányok, melyek a hazai mezőgazdaság segítésére, a magyar gazdák, vállalkozások támogatására ösztönzik a fogyasztókat.

 

Halászat
Magyarországon évente egy fő megközelítőleg 6,5 kg halat fogyaszt (Fotó: NAK, Sajtóközlemény)

 

A halhús diétákba és kímélő étrendekbe jól illeszkedik

A magyar haltermelés környezetbarát módon, alacsony energiafelhasználással, magas színvonalon állít elő kiváló minőségű, egészséges halhúst.

A rendszeres halfogyasztást nem véletlenül ajánlják a dietetikusok, hiszen a halhús kevés koleszterint tartalmaz, és nagy mennyiségben található benne foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá gazdag A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban. A hal forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkentik a szívroham kockázatát. A halak húsa laza szerkezetű, könnyen emészthető. A halolaj gátolja a vérrögképződést, mérsékli a vérzsírszintet, szabályozza a vérnyomást.

Az évenkénti kb. 6,5 kg/fő hazai halfogyasztás mintegy 35-40 százaléka a karácsonyi ünnepkörre esik, ez egyes nagy haltermelők éves forgalmának 60-70 százalékát is adhatja. A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik.

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) is mindent megtesz, hogy tovább növekedjen és minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak.

 

Halászat
Itthon legnagyobb mennyiségben pontyot termelünk (Fotó: NAK, Sajtóközlemény)

 

A tógazdasági haltermelésnek nehéz éve volt

Az enyhe telet követő hideg, csapadékszegény tavasz, majd a nyári aszály miatt egyre nehezebb a termelés. A csapadékszegény idő és a működési költségek gyors növekedése az intenzív haltermelő üzemeket és a halfeldolgozókat is nagyon megviseli, hiszen ezt a növekményt a fogyasztói árakban egyre nehezebb érvényesíteni.

A kedvezőtlen körülmények ellenére szerencsére a hozam nem csökkent jelentősen, így lesz elég hazai hal karácsonyra.

Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly közel 12 000 tonna piaci méretű korosztályt halásztak le a tógazdasági haltermelők. A második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből közel 4 000 tonnát termeltek a precíziós zárt rendszerekben.

A halak ára a tavalyihoz képest – a takarmányárak növekedését követve – várhatóan kis mértékben növekedni fog idén karácsonyra.

Portálunk nem is oly rég foglalkozott a vizával, az óriás tokhallal, melynek húsa és kaviárja egyaránt különlegességnek számít.

 

Forrás: NAK, Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc