fbpx

A legnagyobb halunkat nevelik az ínyencek örömére (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 november 16.

Már tíz éve nevelnek vizákat az Akasztói Halgazdaságban, ám még legalább ugyan ennyi év kell, hogy a világ legdrágább kaviárját kinyerhessék belőlük. Az egykor hazánkba szaporodni járó őshonos óriás tokhal, már csak mesterségesen tenyésztve fordul elő vidékünkön. 

Csúszik a bőre ezért nehéz megfogni a méretes halakat

Vizákat halásznak ki az Akasztói Halgazdaság egyik tavából. Korán reggel húzták meg a hálót, hogy nagyság szerint szétválogathassák a kisebb és nagyobb példányokat. Különleges halak ezek, mert akár 100 évig is élhetnek és ezalatt óriásira megnőhetnek. Pesten egy 560 kilós példány fogtak ki a Dunából. Ez 150 éve történt, sajnos napjainkra a viza teljesen eltűnt már a folyóinkból. Az utolsó vizafogás Magyarországon 1987-ben történt a paksi Duna-szakaszon. A kifogott hal testhossza 3 méter, testsúlya 181 kg volt.

fehér színű vizaEgy nagyon ritka, fehér színű viza az Akasztói Halgazdaságban (fotó: Kristóf Imre)

– A viza az egyik legősibb és a legnagyobb testű halféle. Alapvetően tengeri hal, de ívni mindig fölúszik az édesvízi folyókon, és ott rakja le az ikráit. Itt kelnek ki a kis vizák, ahogy fejlődnek és elég nagyok már, megcélozzák a tengert. Ott fejlődnek 16-18 éves korukig, amikorra ivarérettek lesznek, és akkor ismét fölúsznak az édesvízbe. Régen ezért a Dunába igen nagy távolságokra is följöttek, de – amióta megépült Romániában a Vaskapu vízerőmű – nem tudnak átjönni. Húsz évente egy-egy példányt kivéve gyakorlatilag a Dunában megszűnt a vizák szaporodása – mondja el a vizák történetét Szabó József az Akasztói Halgazdaság tulajdonosa.

Szabó JózsefSzabó József az Akasztói Halgazdaság tulajdonosa (fotó: Kristóf Imre)

Egészen más, mint a ponty

A híres Akasztói szikiponty tenyésztése mellett tíz éve kezdtek a vizák nevelésébe az Akasztói Halgazdaságban, hogy egy különlegességgel bővítsék a választékot. A vizákat külön tóban nevelik, mert más a növekedésük, teljesen más takarmányt, oxigéndúsabb vizet igényelnek, mint a pontyok ezért jóval drágább az előállításuk is.

– A többlábon állás és a szakmai kihívás indíttatott minket arra, hogy tokfélékkel is foglalkozzunk. Lénai tokot, vizát, kecsegét és vágótokot is nevelünk. 2010-ben hoztuk ide az első kis vizapéldányokat, és azóta neveljük őket. Természetesen van némi elhullás is, mint ahogy minden állattartásnál előfordul, de azért jól bírják a nevelést, szépen fejlődnek, de nagyon sok pénzbe kerül az évtizedes tartásuk.

vizafogás Akasztón11 éves, jól fejlett viza az Akasztói Halgazdaságban (fotó: Kristóf Imre)

Megmenekült a kaviárnak való

A most kifogott nagyobb példányokat tovább nevelésre visszaengedik, hogy a viza, orosz nevén belugaként elhíresült kaviárt kinyerhessék majd belőlük, a kisebbek pedig feldolgozásra kerülnek.

– Két generáció van ebben a kis tóban: az egyik korosztályban a 6 évesek, a másikban pedig a 11 évesek. Ezek a nagyobb halak már lassan közelítenek az ivarérettséghez, amikor elérik azt a 80-120 kilót, de ehhez még van 6-7 évük. A kisebbek 6 évesek, azoknak is az apraját szedjük most le, mert az a tapasztalat, hogy az ikrások, amiből a kaviár nyerhető, azok jobban fejlődnek és nagyobbak. Amiket most kiválogattunk 11-12 kiló körüliek, ők mennek a feldolgozóba, ahol először az előírásoknak megfelelően elektromos árammal kábítva, után kivéreztetve majd pedig filézve lesznek. A tisztított, bőrnélküli filé fog fölkerülni a halascsárda étlapjára.

vizafiléVizafilé készítése Akasztón (fotó: Kristóf Imre)

Ínyenc étel lesz belőlük

A frissen, tenyérnyi darabokra vágott filéket grillezve, vagy rántva szolgálják fel a különleges halat kedvelőinek az Akasztói Halascsárdában. Igaz az ára elég borsos, mert a pontyfilének a 3-4 szerese.

– A vizának a húsa egy nagyon tömör, ízletes, fehér hús. Talán a vénuszkagylóhoz tudnám hasonlítani az állagát. Én nagyon szeretem rántva, egyszerűen utánozhatatlan az íze és az állaga – mondja a kóstoló közben Szabó József.

rántott vizafiléÍnyenc étel a rántott vizafilé (fotó: Kristóf Imre)

A legdrágább kaviár a világon

Hogy miért érheti meg a vizákat 20, sőt ennél is több évig nevelni? Erre a válasz már nem a filézett hal húsának eladásában keresendő. Ennek a halfajnak ugyan is a legszebb, és a legnagyobb (3-4 mm átmérőjű) az ikrája. Utánozhatatlan krémes, diós ízével pedig évszázadok óta azon emberek különleges fogásává vált, akik képesek megfizetni e ritka és igen drága csemegét.

– A legdrágább ikrája a vizának van. Amikor mi 2010-ben elkezdtük az első példányokat nevelni a zürichi repülőtéren egy kaviárboltban megnéztük az árakat. Egy kiló vizaikra kicsomagolva, 2 millió Ft- volt. De ez 10 éve volt, azóta nagy áresés következett be, amire jócskán rásegített a pandémia. Repülőgépjáratokat töröltek a kevés az utazóközönség miatt, és az éttermek is sok helyen bezártak, ahol általában ezeket az ínyencségeket fogyasztják. Mi reméljük, hogy ez volt a mélypont és erről jön majd a magaslat – bizakodik Szabó József az Akasztói Halgazdaság tulajdonosa.