fbpx

Alacsony költségű eljárással kiváltható az antibiotikum

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 20.

Takarmánykiegészítő adalékként és természetes örökítőanyag tartósítószerként egyaránt használható az állattenyésztésben és az akvakultúrában a szőlőtörkölyből kivont polifenolok. Az új megoldás az antibiotikumoktól mentes termelésben segítheti a mezőgazdaság szereplőit.

kosár szőlőA környezetbarát módszer alapja a fehérszőlő feldolgozása során keletkezett élelmiszeripari hulladék, a törköly (Fotó: MATE)

Az innováció alapjai a szőlőtörköly-kivonatokból származó polifenol vegyületek

Nyolc európai ország együttműködésével fut a NeoGiANT EU-projekt, melynek egyedüli hazai partnere a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológiai Intézet (MATE GBI) Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszéke.

Rendkívül nagy az igény olyan környezetbarát termékekre és módszerekre, melyek mellékhatásoktól mentes megoldásokat kínálnak az állattenyésztés és végső soron a fogyasztók számára. Ezt az elvárást kielégítve a NeoGiANT projekt az ipari léptéket megelőző szinten mutat be egy fenntartható, természetes alapú, alacsony költségű extrakciós eljárást a fehérszőlőtörkölyből származó polifenolok kinyerésére.

A kinyert értékes polifenolokból olyan hiánypótló termékek hozhatók létre, melyek a szarvasmarha-, sertés- és baromfi-tenyésztésben, valamint az akvakultúrában jelentkező nagyszámú betegség leküzdésére szolgálhatnak, kiváló alternatívát kínálva a haszonállatoknál használt antibiotikumok és szintetikus vegyületek kiváltására, illetve azok felhasználásának csökkentésére.

Ezzel egyidejűleg csökkenhet az új antimikrobiális rezisztenciák kialakulásának lehetősége, továbbá jobban kontroll alatt tarthatók a meglévő rezisztenciák is.

Antibiotikumoktól mentes környezet

Ily módon a NeoGiANT projekt hozzájárul az antibiotikumoktól mentes környezet, a fenntartható élelmiszer-előállítás és az antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó globális cselekvési tervhez, összhangban a „One Health” megközelítéssel.

A fejlesztés ráadásul nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági és társadalmi szinten is biztosítja a fenntartható gazdálkodást, ugyanis hozzájárul a helyi bortermelők fejlődéséhez, továbbá káros vegyszerek nélkül, alacsony hőmérsékleten, energiahatékonyan, alacsony költséggel és hulladékmentesen állítja elő a célterméket, amelyhez élelmiszeripari hulladékot (borászatból származó szőlőtörkölyt) használ nyersanyagként.

A NeoGiANT az egyre bizonytalanabbá váló környezeti feltételeket figyelembe véve valósítja meg a jövő fenntartható élelmiszertermelését biztosító megoldásokat, és elmozdul az erőforrás- és klímatudatos termelés és fogyasztás felé.

 

Forrás: MATE

Összeállította: Barna Ferenc