fbpx

Európa egyik legmodernebb sertéstelepe

Írta: Sajtóközlemény - 2023 október 04.

Éves szinten 25 ezer vágósertés – közel hatmilliárd forintból épült sertéstelep Békéscsaba külterületén. A NAGISZ cégcsoporthoz tartozó Hajdúsági Agráripari (HAGE) Zrt. beruházásának kivitelezője a Bodrogi Bau Kft. volt.

Szalagátvágás
Ünnepélyes keretek között adták át a modern sertéstelepet (fotó: Bodrogi Bau Kft.)

A tervek szerint éves szinten 2900 tonna sertést értékesítenek

A HAGE Zrt. 5,9 milliárd forintból, 2,166 milliárd forintos állami támogatás felhasználásával finanszírozta a négy állattartó épületből álló, több mint 14 ezer négyzetméteres területű, Európában is a legmodernebbek között számon tartott sertéstelepet. A kivitelező a hódmezővásárhelyi székhelyű Bodrogi Bau Kft. volt.

A telepre a NAGISZ cégcsoport nádudvari sertéstenyészetéből érkezik 9 hetente 64 tenyészkocasüldő, amelyek 116 napos nevelési idő alatt érik el értékesítési súlyukat, a körülbelül 115 kilogrammot. A tervek szerint éves szinten 2900 tonna sertést értékesítenek az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezetnek; ahonnan az állatok 80-85 százaléka a belpiacokra kerül – mondta az MTI-nek Lapos László telepvezető.

Fókuszban a tervezésnél és a kivitelezésnél az állatjóléti szempontok

A négyből három épületben már vannak állatok, a negyedikbe két héten belül érkeznek. A telepen automatizált szellőztetési és takarmányozási rendszert alakítottak ki, a központi légbeeresztőkön keresztül a friss, de mind télen, mind nyáron temperált levegő a padozat alatti légcsatornákba kerül, ahonnan légbevezető oszlopokon keresztül szabályozott mennyiségben és sebességgel jut az állatok tartásterébe. Az elhasznált levegőt elszívó ventilátorok távolítják el a tartásterekből.

Ezzel biztosítható, hogy az állatok étvágya a nyári nagy melegben is megmaradjon” – magyarázta Lapos László.

A cégcsoportnál ez az első, kötetlen tartásmóddal kialakított nagyüzemi fiaztatói férőhely, amely szintén az állatjóléti szempontok biztosítását segíti.

A takarmány a NAGISZ központi telepéről érkezik

Békéscsabán tárolókapacitás épült ki, és létesült egy úgynevezett főkonyha, ahol a hígtakarmányt állítják elő a hízlaldába, és ott naponta négyszer kapnak enni az állatok. Az átlagos fajlagos takarmányfelhasználás 2,6 kilogramm.

Mintegy 20 ezer köbméternyi trágyatároló kapacitásuk van – 8 ezernyit az épületek alatti lagúnaterekben tudnak tárolni –, ami fedezi az éves kibocsát ott mennyiséget.

A telepen, amelynek saját vízműhálózata is van, 12 munkavállalót foglalkoztatnak.

Sertéstelep
A modern technológiával felszerelt telepen az állatjóléti szempontok is prioritást kaptak (fotó: Bodrogi Bau Kft.)

A legnagyobb volumenű beruházás a békéscsabai telep

A NAGISZ cégcsoportnak Békés vármegyében a békéscsabai sertéstelep az egyetlen tulajdona. A beruházással a cégcsoport sertésállománya éves szinten 13 ezer egyedre nő; 2024-től háromszázezer vágósertést kívánnak értékesíteni.

A cégcsoport 2020 végén – amikor több mint 90 százalékos tulajdonrésze az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Alaphoz került – határozott egy 30 milliárd forintos fejlesztéssorozatról, amelyből 21,4 milliárdnyi már megvalósult. A legnagyobb volumenű beruházás a békéscsabai volt.

Nádudvaron 1500 kocaférőhelyes sertésszaporító telep; Hajdúszoboszlón hízó- és malacnevelő férőhelyek létesültek. Nádudvaron 1,24 milliárd forintból pulykanevelő telepet és 1100 férőhelyes, fejőrobotos szarvasmarha telepet építettek, ugyanitt a tápgyártó-kapacitást is bővítették 1,4 milliárd forintból; Tarnaleleszen pedig bővítették a pulykatelepet – sorolta az MTI-nek Tóth Sándor, a NAGISZ gazdasági igazgatója.

A cégcsoport a sertés- és a takarmányágazatot szeretné a továbbiakban erősíteni, a fejlesztési koncepciók jelenleg tervezési fázisban vannak.

Forrás: MTI