Bezárás

Megállapodás a Nagisz Csoport többségi irányításának megszerzéséről

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 július 15.

Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Alap és a Nagisz Zrt. fölötti közvetett többségi irányítást gyakorló magánszemélyek 2020. június 25-én megállapodást írtak alá a Nagisz Zrt. többségi részvénycsomagjának közvetett megvásárlásáról, illetve értékesítéséről. A megállapodás értelmében a Nagisz Zrt. további részvényesei szintén dönthetnek majd arról, hogy a tranzakció keretében a többségi tulajdonosokkal azonos feltételek mellett ők is értékesítsék részvényeiket.

 A PortfoLion Magyarország egyik legaktívabb, budapesti központú regionális kockázati tőkebefektetője, amely a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb bankcsoportja, az OTP Csoport részeként fektet be mind korai fázisú, mind érett szakaszban lévő vállalkozásokba. A PortfoLion kizárólagos kezelése alatt álló Zöld Alap 2018 év vége óta keres és hajt végre elsősorban többségi részesedést biztosító befektetéseket mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozó és más, az agráriumhoz kapcsolódó társaságokban.

A Nagisz Csoport 1950 óta a kelet-magyarországi régió és Magyarország egyik jelentős mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalata. Fő termékei, egyebek között a hízott élősertés, a pulyka tenyésztojás és napospipe, illetve tyúk tenyésztojás és naposcsibe. A társaság „Nádudvari” márkanév alatt gyárt feldolgozott hús és tejtermékeket. A cégcsoport a fentieken túl, saját állattartó ágazatai és külső partnerei számára kiemelkedő minőségű állati takarmányokat állít elő.

 

Nagy előrelépés

A PortfoLion Zöld Alap magyar mezőgazdasággal kapcsolatos jövőképe világos: az ország adottságainak kihasználásával és biztos finanszírozási háttérrel világszínvonalú termékeket tudunk termelni és kiváló hatékonyságot tudunk elérni. A Nagisz Csoportnál felhalmozódott hatalmas szakmai tudásra alapozva a Zöld Alap tőkeerejével lehetőségünk lesz még jobb termékeket előállítani és ezeket még több helyre eljuttatni. A tranzakció nagy előrelépés számunkra és jó lehetőséget jelent a Nagisz Csoport ügyfelei és munkavállalói számára is. – jelentette ki Molnár András, a PortfoLion Zrt. vezérigazgatója.

A PortfoLion Zöld Alap és a Nagisz Csoport közötti szoros együttműködés révén biztos háttérrel tudjuk tovább folytatni növekedési és terjeszkedési stratégiánkat. Örömünkre szolgál, hogy a Nagisz Csoport a jövőben a PortfoLion szakembereinek vállalatfejlesztési szakértelmére is támaszkodhat majd – mondta el Kovács Herman, a Nagisz Zrt. igazgatója.

A tranzakció tényleges végrehajtása számos tranzakciós feltétel bekövetkezésétől, ezek között a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásától függ.