fbpx

Újabb földterületek a kalapács alatt

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 01.

Szántókra, rétekre és legelőkre – a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve – lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni – a Nemzeti Földügyi Központ 10 hektárnál kisebb, állami tulajdonú földterületeket hirdetett meg értékesítésre.

Mezőgazdasági terület
Kisterületű rétek, legelők is eladók (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Összesen háromezer kehtár, állami tulajdon föld keres vevőt

A 2022. szeptember 30-tól folytatódó földértékesítési programban több mint 2300 db (összesen 3000 hektár), 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvánosan, több mint ezer településen. A területek mintegy 40%-a szántó, rét, legelő, a többi pedig vegyes művelési ágú ingatlan. Vételi ajánlatot tenni 30 napig, azaz 2022. október 30-ig elektronikus úton, a korábbi eljárásban kialakított eljárási feltételekkel lehet.

Az értékesítésre kerülő földek a Nemzeti Földügyi Központ oldalán már 2022. szeptember 30-tól elérhető, valamint az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzétételre kerülnek a megvásárolható földterületek adatai.

A föld legyen azé, aki megműveli

Az agrártárca tájékoztatása szerint a magyar gazdálkodóknál jó helyen van a föld, mindennapi munkájukkal ők művelik meg ezeket a területek.

Az illetékes minisztérium továbbra is elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása mellett, amivel a magyar birtokpolitika több mint három évtizedes adósságát kívánja orvosolni. Értékesítésre kerülhetnek olyan ingatlanhányadok is, ahol az állam kisebbségi tulajdonos, így akár a tulajdonostársak többlettulajdonhoz juthatnak az érintett ingatlanban, ezzel – ideális esetben – csökkenhet a tulajdonostársak száma is.

Forrás: AM/Sajtóközlemény