Bezárás

Nemcsak finom, hanem egészséges is

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 02.

Közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt Magyarországon. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Szőlő
Egészséges, kora őszi csemege – a NAK gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programjában most a szőlő (fotó: NAK)

A szőlőfajtákat felhasználásuk alapján két csoportba soroljuk

Bor- vagy csemegeszőlőről beszélünk, ha a felhasználási területet vesszük alapul. Meg kell jegyezni, hogy sok fajta kettős hasznosítású, vagyis akár friss fogyasztásra, akár borkészítésre is alkalmas, mint például a chasselas (saszla) vagy magyar fajták közül az Irsai Olivér és a Csabagyöngye.

A csemegeszőlők jellemzően szép, nagy szeműek, ropogós húsúak, fürtjeik jól bírják a szállítást és a tárolást. Kifejezetten csemegeszőlő fajta például az Itália, a Hamburgi muskotály, a Red Globe, a hazai fajták közül a Pölöskei muskotály vagy a Pannónia kincse. A csemegeszőlő fajták piaci szempontból színük, bogyóméretük, alakjuk és fürtméretük szerint csoportosíthatók, valamint megkülönböztethetők magos és magnélküli fajták is.

Napjainkban tendencia, hogy emelkedik azon vásárlók száma, akik inkább a magnélküli fajtákat keresik. Ez a keresletváltozás pedig generálja, hogy a magnélküli kategóriában mind a fehér, mind a kék típusban új fajtákat állítsanak elő.

Magyarországon 373 hektáron termesztenek kifejezetten csemegeszőlőt

A legnagyobb területen Bács-Kiskun (146 hektár), Heves (62) és Tolna (44) megyében találhatók ezek az ültetvények. Ugyanakkor a kettős hasznosítású fajtákból is jelentős mennyiség kerül étkezési célra, így összességében az étkezési célra szolgáló szőlőterület mintegy 900-1000 hektár.

A folyamatos érési sornak köszönhetően a csemegeszőlő júliustól októberig fogyasztható frissen. A korai érésűek közül kedvelt a Csabagyöngye, a Szőlőskertek királynője muskotály, a saszla, középérésűekből a Pölöskei muskotály, az Attila, a Pannónia kincse, a késői érésűek közül a Hamburgi muskotály, az Afuz Ali és a Moldova.

Szőlő
Hazánkban összességében az étkezési célra szolgáló szőlőterület mintegy 900-1000 hektár (fotó: NAK)

Mindig az érett szőlőt részesítsük előnyben, mert nem utánérő gyümölcs

A szőlő 80 százaléka víz, energia- és szénhidráttartalma mégis magas, glikémiás indexe azonban mindössze közepes. Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő. Jelentős A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, fokozza a szervezet önvédelmi képességét. Emellett kiváló mangánforrás, ami az anyagcsere folyamatok szempontjából fontos.

Mindig érett szőlőt vegyünk, mert nem utánérő gyümölcs: Ez azt jelenti, ha nem teljes érésben szedik le, magas savtartalommal és alacsony cukortartalommal, akkor savas is marad, és nem érik be. Érdemes megvizsgálni továbbá a fürtök épségét és a bogyók feszességét is. A frissességet jelzi, ha a szőlőkocsány élénk zöld színű.

A szőlő árával, terméskilátásokkal ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Forrás: NAK/Sajtóközlemény