fbpx

2 db Rapid: két műszakban, 24 órában naponta 200 hektár vetése elkészül

Írta: Agrárágazat-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 03. -Hirdetés

A Körösladányi Agrár Kft. Békés megye északi részén, a Sárrét vidékén gazdálkodik 3300 hektáron, míg további 1000 hektáron szolgáltatásokat nyújt. Az 50 főt foglalkoztató cég területeinek adottságai nem túl jók, átlagosan 15-16 aranykoronás földeket művelhetnek. Egyszerű szántóföldi növénytermesztési kultúrákkal foglalkoznak – őszi búza, őszi árpa, napraforgó, fénymag, illetve szemes cirok szerepel a palettán –, a kukorica ezen a vidéken nem terem meg. Fekete Balázs cégvezető válaszolt a kérdéseinkre.

Fekete Balázs cégvezető
Fekete Balázs cégvezető

Milyen eredményeket hozott önöknek az idei év?
– Sajnos 80-90 éves helyi lakosok sem emlékeznek ilyen mértékű aszályra és ilyen terméskiesésre, mint amivel idén szembesültünk. Őszi búzából például 1,8–2,0 t/ha volt a termés – ez 4-5 tonna szokott lenni hektáronként. Mindenből körülbelül 1/3-a a termés mennyisége a megszokottnak, 4000 hektáron ez nagyon komoly kiesés. A felelősségteljes gazdálkodásnak köszönhetően – az elmúlt évek nyereségeiből tartalékoltunk így természetesen át tudjuk vészelni ezt a nehéz időszakot.

Milyen talajművelési módszert alkalmaznak a területeiken?
– Alapvetően forgatás nélkülit, itt már 30 évvel ezelőtt az ekét nehéztárcsára váltották. 10 éve kezdtük a talajlazítást alkalmazni, akkor hirtelen meg is ugrottak a termésátlagok. Szeretem, ha minél kevesebb művelettel, minél költségtakarékosabban, a talajt nem taposva dolgozunk. Tavasszal a fénymagnál már direktvetést alkalmazunk.

Mikor indult a kapcsolatuk a svéd gyártóval?
– 2009-ben kezdtük behozni a gazdaságba a Väderstad gépeket, a 9 méteres NZ-Aggressive kombinátorral kezdtük, majd ezt követte a 820-as Carrier tárcsa, rögtörésre. Nyár végén, ősszel ez nagy segítség a számunkra. 2012-ben megvettük a következőt is, két éve pedig a harmadikat, egy 925-ös Carriert. A kombinátorból azóta is vásároltunk újabbat, mert nagyon elégedettek voltunk a munkájával, és ehhez a területhez szükség volt még bővítésre. Hevederes nagytraktorokkal használjuk ezeket a talajmunkagépeket.

Tavaly érkezett az első 8 méteres Rapid vetőgép, tavasszal vetett fénymagot és gabonát. Elégedettek voltunk a munkájával, és mivel 2500 hektár őszi vetésünk van, már ősszel meg is rendeltük a másikat, ugyanúgy egy 8 méteres munkaszélességűt. Idén tavasszal a 12 soros Tempo vetőgépet rendeltük meg, a napraforgó vetésére. Ez még idén megérkezik, a következő szezonban már használjuk. Várjuk az új TopDown-okat is, 3 darabot, mert a korábbi, más márkájú gép nem bírta ezeket a talajokat.

Mit kedvel a Väderstad gépeiben?
– Először is a tartósságukat; ide valók, ezekre a nehezen művelhető, kemény, kötött talajokra, ha pedig a vetőgépre gondolok, mindenképp a precizitást és a teljesítményt emelném ki  – sokat takaríthatunk meg a takarékos, precíz vetéssel.

Mennyire könnyen sajátították el a Rapid vetőgép kezelését?
– Elektromos vezérléssel, az Ipad-es E-Controllal rendelkezik a gép alapvetően gyorsan megtanulták a kollégák a kezelését. Nagyon egyszerű a leforgatása, gyorsan megvan – szeretnek vele dolgozni a fiatal kollégák. Kell a lóerő elé, ez tény, de egy nap alatt 1 géppel 100 hektárt 2 műszakban, 0–24-ben el tudunk vele vetni, ami nagyon komoly eredmény.

A talajművelő gépek csapágyai, tárcsái, kapái hogy küzdöttek meg az itteni talajokkal?
– A kombinátorkapákat szoktuk cserélgetni, de ahhoz képest, hogy az első kombinátorban több tízezer hektár van már, a vázon sehol sincs repedés. A Carrier tárcsa, ha elkopott, akkor vettünk nagyobb tárcsalapokat rá, pár csapágyat cseréltünk, és a hátsó tömörítőhengert kellett kicsit felújítani – ezek az igénybevételhez képest messze nem vészesek. Az alkatrészek nem olcsók, de tartósságban visszahozzák az árukat.

Mindennel elégedett vagyok, kíváncsian várjuk a Tempót, hogy milyen lesz majd a szemenkénti vetés vele, és a 3 db új TopDown csatasorba állására is számítunk. A régiek nagyon jól bírták az igénybevételt.

Vaderstad

Fodor Mihály