fbpx

Organit lombtrágyacsalád – a kukorica maximális fejlődéséért

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 május 12. -Hirdetés

A kukorica termesztése mindig is meghatározó szerepet töltött be a hazai növénytermesztésben. A vetésterülete az őszi búza után a legmagasabb. Az idei évre vonatkozó zöldítéssel kapcsolatos szabályokat az EU csökkentette, így a 2022. évi vetésterület a tervezetthez képest növekedhet.

Az áprilisi hónap az idei évben is hozott meglepetéseket. A gazdák lassan kezdték meg a munkálatokat a területeken, a hideg időjárás némileg visszavetette a vetések megkezdését. Igaz, hogy a kukorica jobban elviseli a hűvösebb időjárást is, de a kezdeti fejlődési szakaszban ez a növényünk is jobban kedveli a felmelegedett talajt, a stabil 8-10 fokos hőmérsékletet. A tavalyi évben is nagy gondot okozott úgy a napraforgó, mint a kukorica kelésénél a hideg, aszályos időjárás. Jelenleg nemcsak az időjárás okozta körülményekkel, de a magas inputanyagárakkal is meg kell a gazdáknak küzdeniük.

Igaz, hogy a felvásárlási ár a kukoricánál is folyamatosan emelkedő tendenciát mutat; ez a cikk megírásakor 117 ezer Ft/t áron mozgott, ennek ellenére a gazdák megfontolták, hogy az idei évben milyen műtrágyát és azt mekkora mennyiségben juttatják ki. Sok esetben az alap PK-műtrágyaadagot csökkentették vagy helyette csak a startert rakták ki, és sok esetben a N-hatóanyag-tartalmú műtrágyaadagot is csökkentik. A tudatos, okszerű tápanyag-utánpótlás, tápanyag-gazdálkodás azonban a kukorica esetében is elengedhetetlen. Egy tonnányi szemtermés nitrogénigénye 28 kg, foszforigénye 11 kg, káliumigénye pedig 30 kg alapesetben, sőt emellett a kukorica köztudottan cinkigényes is, talajaink nagyrészt cinkhiányosak, vagy nem minden esetben tudja a kukorica a talajból a számára megfelelő mennyiségű cinket felvenni, ezért azt levélen keresztül kell pótolni.

Az Alphaplant kínálatában olyan kukoricatechnológiai javaslat szerepel, melyben a kukorica számára hasznos és szükséges tápelemek a legmodernebb kelátkötésben szerepelnek, huminsavval kiegészítve. A kelátkötés miért is fontos? A kelátok sajátos szerkezetű fémkomplexek, melyek erős stabilitással rendelkeznek. Ennek hatására gyors és optimális biológiai hatást eredményeznek. A speciális kelátok felvételét az erősen lúgos környezet sem befolyásolja, jól érvényesülnek, ezeket a növény képes akár magasabb pH felett is felvenni. Ugyanakkor a semleges vagy savanyú tartományban is kiválóan fejtik ki hatásukat. Nagyon extrém körülmények között is felvehetőek a növény számára. A kukorica tápanyagfelvétele a 6-7 leveles állapotban, illetve a szemtelítődés időszakában a legintenzívebb.

Az Alphaplant termékcsaládjában megtalálható Organit Kondi és Organit Cink használatával lehetőségünk van ezekben a kritikus időszakokban a kukorica mikro- és makroelemigényének a pótlására. Az Organit Kondiban található huminsavak komplexképzőként támogatják a tápanyagok felvételét, serkentik a sejtlégzést, segítik a növény energiatermelő folyamatait. A nitrogén, foszfor, kálium, illetve egyéb makro-, mikroelem-tartalmának köszönhetően kiemelkedő serkentő- és ellenállóképesség-növelő hatással bír. Ezt kiegészítve az Organit Cinkkel maximálisan biztosíthatjuk a kukorica fejlődéséhez szükséges tápelemeket az intenzív fejlődés időszakában. Amint korábban említettük, a kukorica kifejezetten érzékenyen reagál a cink hiányára: ez esetenként 80%-os terméskiesést is okozhat. Hiánya virág- és termésképződési zavarokat válthat ki. Az Organit Cink és Organit Kondi alkalmazásával biztonságos termelést érhetünk el, növeljük a kukorica ellenálló képességét, erősebb és vitálisabb növényállományt kapunk. Esetenként a kukorica korai fejlődési szakaszában a foszforhiány tünetei is megfigyelhetők. Erre kínál megoldást az Alphaplant az Organit PK folyékony EK-műtrágyával, mely levélen keresztül, megfelelő stádiumban kijuttatva pótolja a kukorica számára fontos esszenciális foszfort és káliumot.

Hornich Ilona
Alphaplant, növényorvos
www.alphaplant.hu