fbpx

Syngenta Seeds szakmai meglátásai a 2010. évi kukorica termesztésben tapasztaltakról

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 30.

Csak annyit mondhat a földműves, amit a mezőgazdaságban késleltet vagy elront a természet, megújító erejével azt jóvá is teszi.

 

A pár héttel korábban még 30% feletti szemnedvességű kukoricák a napsütötte, meleg, száraz időben leszáradtak, s amit egy hónapja nem hittünk, az bekövetkezhetett. Az országban javarészt betakarították a kukorica állományokat. Szárba szökkentek a búzavetések, megerősödött az őszi káposztarepce. Csodálatos hát a természet.

Ha valamit elvesz, elront, azt előbb vagy utóbb, de újra egyensúlyba hozza. Így tett velünk, ezzel az „aszúérlelő” ősszel is. Ez a kellemes „májusi” idővel felruházott november Spanyolország déli részén normális, nálunk azonban ritka, legalábbis eddig ritka volt, visszatekintve az elmúlt 10 évet talán egyszer fordult elő.

Milyen időjárásra számítsunk a kukorica termesztésében jövőre?

Lehetne prognózisokat készíteni, de azoknak igazolódni is kellene, ezért feltételezések helyett több évtizedre visszatekintő idősorok alapján kell terveznünk.

 

Ehhez érdemes áttekinteni, hogy a kukorica hibrideket milyen szempontok szerint kell kiválasztani:

  • jó termőképesség
  • szárszilárdság
  • biztos és jó beérés
  • betegségekkel szembeni ellenállás

 

A szempontok adottak, ismertek, de évenként bizony változnak, de normál évjáratokban is általános, hogy különös gondot kell fordítani a biztos és jó beérésre! A jövőben egyre inkább arra kell törekedni, hogy a kukorica betakarítását már szeptember közepén meg lehessen kezdeni, hogy október végéig minden kukorica betakarítható legyen.

Természetesen a kényszer miatti késői vetésekkel nem nagyon lehet mit kezdeni, de súlyos hiba olyan hibrideket erőltetni, melyek biztos beérésére minden évben nem számíthatunk, mert azok hűvös, nedves ősszel éretlenül, sok vizet tartalmazva kerülnek betakarításra.

A magas szemnedvesség tartalmú kukorica már a földön könnyen megpenészedik, betakarításnál a kombájnban könnyen sérül, ami miatt még az azonnali szárítás esetén is romlik a takarmányértéke (oxidáció, avasodás). S nem utolsósorban a túl sok vizet tartalmazó kukorica szárításának nagy az energiaszükséglete, ami jelentősen növeli a termelési költségeket.

Biztonsággal búza előveteménynek 350-es FAO számig választhatunk hibrideket. A nagy termés és a koraiság egyáltalán nem zárja ki egymást. A Syngenta Seeds ajánlatából mindez kompromisszumok nélkül megvalósítható.

A nagy termőképességű korai kukorica hibridjeink uralják a FAO 300-as, korai csoport elejét. Az NK Kansas és az NK Lucius termőképessége kiváló már átlagos körülmények között is. Az idei évben több tízezer hektáron bizonyították ezt, termelőik megelégedésére. Búza előveteményként (!), az üzemi átlagot meghaladó termésszintet produkáltak, és gyakran az üzem legjobb hibridjei lettek.

De nem akárhogy. Velük lehetett kezdeni az aratást. Szinte egyedüliként. Míg más hibridek magas víztartalmuk miatt kint álltak a földön. Az NK Lucius és az NK Kansas helyén már sorolt a búza. A termelői pedig, a magtárban, gyönyörködve az aranysárga szemekben ezt mondhatták magukban „Szuper volt ez a Lucius”.

Mindemellett nem szabad elmenni szó nélkül amellett, hogy a kukorica kártevői és egyes kórokozói idén a szokásosnál nagyobb problémát okoztak. Elsősorban erős gyapottok bagolylepke, kukoricabogár imágó, kukoricamoly kártételekkel találkozhattunk.

A rágások utakat nyitottak a csapadékos időjárás közepette a komolyabb cső fuzárium fertőzéseknek. Szinte mindenhol az országban látni lehetett fertőzött táblákat, erősen rózsaszínbe hajló kukorica csöveket. A fuzárium a növényi maradványokon telel át – ezért még a legjobb talajmunka esetén is várható, hogy 2011-ben egy komoly fuzárium fertőzés alakuljon ki.

Ott, ahol kukorica kukoricát fog követni a megfelelő csávázás (pl. Maxim XL 035 FS) elegendő védelmet tud nyújtani a talajból fertőző kórokozó ellen, cső fuzárium ellen pedig célszerű korai érésű és ellenállóbb fajtákat választani.

A Syngenta Seeds kukorica nemesítésében a fuzárium tolerancia kialakítása kiemelt feladat. Ajánlatában kiváló cső fuzárium ellenálló, ugyanakkor nagy termőképességű fajtákat lehet találni.

A hivatalos kísérletek eredményei is megerősítik azokat az üzemi tapasztalatokat, mely szerint az új hibridjeink, legyen az a Kansas, Lucius, vagy a Symba, de a többi hibridünk is, ahogy az már a Syngenta fajtáktól várható, jó ellenállást mutatnak az elsődleges fuzárium fertőzéssel szemben.

A másodlagos – rágások, hámsérülések indította – fertőzések ellen minden hibrid védtelen. Ezért ha már kiválasztottunk egy jó hibridet biztosítsunk számára technológiai oldalról ideális feltételeket.

Ez kukorica elővetemény esetén legalább Cruiseres rovarölő szeres csávázást jelent, de ahol idén nagyszámú kukorica bogár imágó fordult elő ott kihagyhatatlan a Force nyújtotta magas hatékonyság. A kártevők ellen itt lehet megnyerni vagy elveszíteni a meccset. Hogyan összegezhetnénk tehát?

 

A Syngenta hibridek tökéletesen megfeleltek a hibridválasztás szempontjainak:

  • jó termőképesség: NK KANSAS, NK LUCIUS, NK SYMBA használatával maximalizálható a termés
  • szárszilárdság: NK KANSAS, NK LUCIUS, NK SYMBA vetésével biztonsággal betakarítható termés
  • biztos és jó beérés: NK KANSAS, NK LUCIUS, NK SYMBA termesztésével a nagy termés már korán, jelentős vízelőnnyel betakarítható
  • betegségekkel szembeni ellenállás: NK KANSAS, NK LUCIUS, NK SYMBA használatával jó minőségű árukukorica termelhető

Az NK Symba szára tökéletes biztonságban van a szárfuzáriummal szemben. Kukorica elővetemény után ez az egyik fontos kiválasztási szempont. Emellett nagyot terem és még korai is. Ahogy egy építkezésnél az alappal, a kukorica termesztésénél a biológiai alapok helyes megválasztásával már kitűzhetjük a termesztés helyes irányát.

A sikeres termesztésnek több összetevője van. Van, amire lehet hatásunk, és van, amire nincs. De mindent meg kell tenni, hogy amit csak lehet, befolyásoljunk. A Syngenta hibridek választásával a biztos alap megvan, a Syngenta rovarölő szerek és herbicidek használatával az építkezés további sikere biztosítható.

 

Boncsarovszky Tivadar
termékfejlesztő mérnök, kukorica, kalászos növények

Bíró János
termékfejlesztési és marketing vezető