fbpx

Lekopogjuk: úgy fest, idén lesz hazai kajszi a piacokon

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 12.

A korai fajták sajnos megszenvedték az idei márciusi-április fagyokat is, de a sárgabarack-ültetvények többségén jó vagy minimum közepes termés ígérkezik. Ez jó hír azok után, hogy az utóbbi 3-4 évben menetrendszerűen pusztították a kajszitermést az enyhe februárokra érkező tavaszi hidegek.

(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Jó-közepes ígéret

Általánosságban fagykárt szinte kizárólag a korai fajták szenvedtek, az ültetvények jelenlegi állapota pedig jó, de legalább közepes termést ígér – összegezte a sziromhullás után a FruitVeB a kajszitermesztők körében. Elsőként a növényvédelemről: mostanában a levéltetvek jelentenek kihívást mind Tolna, mind Északnyugat-Magyarországon, de a szerellátás biztosított, illetve a levélbarkó megjelenését jelentették még Fejérből.

Még mindig jobb, mint eddig

A FruitVeB körképe szerint Tolna megyében, Kisvejke környékén csak a korai fajtáknál jelentkezik kiesés: sajnos, legfeljebb 40-50 százalékos termésre számíthatnak. Igaz, ez még mindig jobb, mint az előző években. A fő fajtáknál erős közepes, normál termést várnak, és már végzik a ritkítást, amivel várhatóan május közepén végeznek a térségben. A termelők szerint az érésben nem lesz késés, nem volt olyan tartós hideg, mint tavaly. Úgy tűnik, a hazai termésű kajszi június első napjaiban már megjelenhet a boltok polcain. Kecskemét környékén az ültetvények állapota jó, több fajtánál teljes termés várható, sőt, erősen ritkítani kell. Itt is fél-harmad termés között várhatók a koraiak, egyébként a gyümölcsök normál fenológiai állapotban vannak.

Fagyvédelem és méhek

Somogyban és a Dunántúl déli részén most jó termést várnak, a házikertekben lévő kajszi és az ültetvények állapota is megfelelő. Az idei tavasz enyhe volt, csak gyenge fagyok jelentkeztek, és a virágzás környékén a méhek is tették a dolgukat. Fejér megyében is minden rendben, a tavalyihoz képest idén a fagyvédelmet sem kellett a csúcsra járatni. A növények normál fenológiai állapotban vannak. A Nyugat-Dunántúlon és Győr környékén viszont a kimondottan korai fajtákat komolyan elkapták a tavaszi fagyok, de a július-augusztusban érő fajtáknál már jó közepes termés várható. Győr környékén az ültetvények fenológiai állapota a szokásosnál 10-15 nappal hátrébb jár.

Lesz magyar kajszi a piacon

Borsod megyét is elkerülték a jelentős fagykárok, igaz, ott a legérzékenyebb korai fajtákat csak elenyésző mennyiségben termesztik. Idén tavasszal az őszibarackhoz hasonlóan kajsziban sem keletkeztek jelentős fagykárok, ami az elmúlt két év után jó hír a gazdák számára. Szintén úgy fest, júniustól lesz magyar kajszi a piacon, de a korai fajtákat megcsipkedő fagyok miatt rekordtermés nem várható.