fbpx

Három napja nem aludtak: az idei barack a tét (Videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 április 09.

Kis kályhákkal és szalmabálás füstöléssel próbálja megmenteni az őszibarack termést a Miskolczi család. Már három napja éjjel-nappal talpon vannak és küzdenek a fagy ellen. Éjszakai riportunkban megmutatjuk, hogy milyen eszközöket vetnek be az idei termés megmentéséért.

 

 

Éjfél elmúlt, amikor a dél-alföldi Forráskútra értem. A hőmérő mínusz 2 fokot mutat, az előrejelzések szerint ez hajnalra a -7 fokot is elérheti. Miskolcziék gyümölcsösében most kezdődött el igazán a munka. Kis kályhákkal és szalmabálás füstöléssel próbálják megmenteni az őszibarack termést. Már három napja éjjel-nappal talpon vannak és küzdenek a fagy ellen.

Az utóbbi két hétben hatszor voltunk kint védekezni a tavaszi fagy ellen, ezen a héten a harmadik napja vagyunk fent folyamatosan, és füstölünk a területünkön – mondja Miskolczi József (képünkön) a családi gazdaság alapítója.

 

 Miskolczi József gyümölcstermesztő
Miskolczi József gyümölcstermesztő (Fotó: Kristóf Imre)

 

Néhány fokon múlhat a termés

Kis edényekben szenet és rajta fahasábokat gyújt meg, a család másik éjjel is talpon lévő tagja, Miskolcziné Kószó Csilla (képünkön). Már nagyon fáradtak, mondja, de nem akarják a kajszi után az őszibaracktermést is elveszíteni. Ezért sorra gyújtja a kis tüzeket, hogy néhány fokot emeljenek a zord hőmérsékleten.

 

Miskolcziné Kószó Csilla gyümölcstermesztő
Miskolcziné Kószó Csilla gyümölcstermesztő (Fotó: Kristóf Imre)

Ködsárkány helyett „vonszolmány”

A kis kályhák és a traktorral húzott – a József által vonszolmánynak elnevezett – eszközöket saját maguk találták ki és valósították meg, mert a ködgyertyák és az eredeti ködsárkány drága beszerzés lenne. Így egy raklapon elhelyezett és dróthálóval rögzített szalmabálával végzik a gyümölcsösben a füstölést. A legjobb hatásfok 10-15 km/h sebességgel érhető el, és többször is végig kell menni a sorok között egészen a fagyok elmúltáig.

 

 Füstöléssel védekeznek a fagy ellen
Füstöléssel védekeznek a fagy ellen (Fotó: Kristóf Imre)

„A remény hal meg utoljára”

– A kajszi termésünk már oda lett, az őszibarack és a szilva megmentésére még van remény, és talán a ma éjszaka küzdelme után megpihenhetünk végre, mert jobb idő jön – mondja József, aki még most sem veszítette el az optimizmusát. Szép, fejlett virágokat mutat az őszibarackfákon, – „na ezeket kell megvédenünk most” – mondja büszkeséggel, és beszáll a traktorba ismét, hogy reggelig rója a köröket a füstölővel…