fbpx

Máris ráfagyott a mosoly a kertészek arcára

Írta: Kohout Zoltán - 2021 március 22.

Meleg tél, fagyos március – a tavalyihoz kísértetiesen hasonló forgatókönyv máris nagyon komoly károkat sejtet a mezőgazdaságban, a kajszi- és őszibarack-ültetvényeken. Mivel ma is havazik és fagy, jövő héten derülhet ki, mekkora a kár a kertészeknél.

 

kerteszek

 

Visszatérő, hosszú hidegek kapták el

Máris van elkeseredés a kertészek, egyelőre elsősorban a kajszi- és őszibarack-ültetvényesek körében. Lényegében ugyanaz a baljós folyamat zajlott le idén télen és a tavasz első heteiben, mint tavaly. Az enyhe januárban és a több helyen 17 fokos meleget is hozó februárban megindultak a legkoraibb barackfák, és ezeket „kapta el” leginkább az érkező, mínusz 4-12 fokos fagy. Bács-Kiskun és Csongrád megyei gazdák tavaly és idén is arról számolnak be, hogy ilyenkor a télies jellegű, szállított fagyok ellen lényegében energia- és pénzpazarlás a védekezés. Ráadásul nem is csupán a hőmérséklet szokatlanul alacsony volta a probléma, hanem a márciusi fagyos időszakok hossza is. A nem ritkán délután 18 órától másnap kora délelőttig tartó és napokon át ismétlődő hideg egykettőre végezhet a bontakozó rügyekkel.

 

kerteszek

 

A legrosszabb, ami történhetett

Mindezt részben dr. Apáti Ferenc is megerősítette az Agrárágazatnak. – A kajszi már január végén hajlamos kilépni a mélynyugalmi állapotból, s ha ilyenkor, márciusban téli időjárással kemény fagyokat kap, az „becsaphatja” a növényt, a legrosszabb, ami történhet vele – mondja a FruitVeb elnöke. Azt egyelőre még becsülni sem érdemes, mely termővidékeken és mekkora nagyságrendű kár alakulhatott ki. – A gyümölcsösök a téli, mélynyugalmi állapotban a 10 fokos fagyot is bírják, de az enyhülést követően sérülékenyek a hideggel szemben. Ugyanakkor a legtöbb területen még dermedt állapotban vannak, a mostani, korai fenológiai stádiumban még legfeljebb virágrügykárokról lehet beszélni. Ahhoz, hogy a fagyok hatását felmérhessük, meg kell várnunk, míg felenged a hideg – mondta az elnök. Ez az OMSZ előrejelzései szerint legkorábban a jövő hét derekán érkezhet el.

 

kerteszek

 

Jól indult, de kérdés, mire maradt remény

Ha beigazolódik sok termelő félelme, és a rügykárok következménye termésveszteség lesz, az idén különösen szomorú lenne. Ugyanis tavaly szinte minden gyümölcsfajnál nagyon gyenge termés született. Ez gazdaságilag nyilván komoly kiesés, de az ültetvények, a fák kipihenték magukat, ennek eredményeként a rügydifferenciálódás jól alakult, igen nagy mennyiségű virágrügy volt/van a fákon. A FruitVeb értékelése szerint jelenleg nagyon jó a virágrügy-berakódottság, nagy a virágrügysűrűség. Ilyen bőségesnek ígérkező virágzásnál a virágok 10-25 százalékának kötődése is elegendő egy teljes terméshez. Vigasztaló lehet továbbá az is, hogy más gyümölcsfajok pedig lényegében még a nyugalmi állapotban. Ezért virágrügykárok csak a kajszi- és őszibarackban alakultak ki, más gyümölcsfajok érdemben nem sérültek. Vagyis egyelőre még van remény, hogy a fagytól jobban megkímélt termőhelyeken és országos átlagban kiegyensúlyozott, jó termést szüreteljenek a termelők.

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán