fbpx

Több mint 150 hektár – öt év erdősítése

Írta: Szerkesztőség - 2023 május 25.

Hazánk egyik legváltozatosabb és legértékesebb területén, három vármegyében, mintegy 63 ezer hektáron végzi gazdálkodási tevékenységét a Bakonyerdő Zrt.: az elmúlt 5 évben több mint 150 hektár területtel növelték az ország erdővel borított területét.

Kolostorrom
Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend a pálosok egyik legelső, XIII. századi kolostorának romjai (fotó: AM)

A változatos erdőtársulások csaknem 90%-át őshonos fafajok alkotják

A Magas-Bakony égig érő bükkösei, a Bakonyalján fellelhető Fenyőfői ősfenyves, a Balaton-felvidék karsztbokorerdei és cseres-tölgyes állományai, a Keszthelyi-hegység rendkívül változatos erdei, valamint a sík- és dombvidéki tölgyesek jelentős értéket képviselnek. Az állami erdőgazdaság természetes folyamatokra alapozva végzi az erdők kezelését, törekszik az erdők változatosságának, ezáltal ellenálló képességének növelésére, a klímaváltozás hatásainak csökkentésére. A folyamatos erdőborítást képviselő módszerekkel kezelt terültek – így például az örökerdő gazdálkodással érintett erők – nagysága folyamatosan növekszik.

Erdeik több, mint kétharmada áll különböző szintű természetvédelmi oltalom alatt. A nemzeti park, a két tájvédelmi körzet, a több mint tíz természetvédelmi terület, négy erdőrezervátum és a számos Natura 2000 terület is jelentős nagyságrendet képvisel. A Farkasgyepűi kísérleti erdőbe, már több, mint 100 éve megkezdődött a természetes erdőfelújítás módszereinek vizsgálata, amit Roth Gyula professzor indított el. Az ott kialakított kísérleti terület azóta a hegységre jellemző bükkösök védelmét és fenntartását szolgálja úgy, hogy zavartalan természeti környezetet biztosít a hosszú időtartamú ökoszisztéma-kutatások és erdészeti kísérletek számára.

A térség erdeihez „hozzánőttek” a Balaton mellett fekvő települések

A helybeli lakosok ezrei, és az idelátogató több tízezer turista keres felüdülést a Balatonhoz közeli erdőkben. A Tihanyi Őrtorony kilátó, a Festetics, Batsányi, Bél Mátyás kilátók csodálatos panorámával, a gyenesdiási Nagymező, a Festetics Imre Élményközpont sok felfedeznivalóval várja az ide látogatókat. A legnépszerűbb kirándulóhelyek egyike a Cuha-völgy, az Alsó-Cuha szurdok, de kedvelt úti cél a Csesznek közvetlen közelében húzódó Kőmosó-szurdok, az Ördög-árok, valamint Bakonybél közelében rejtőző, helyenként akár 40 méteres sziklafalakkal határolt völgyszoros, a kevésbé ismert Kertes-kői szurdok.

A természeti értékek sokaságán túl, 11 kilátó, nyolc tanösvény, kiépített erdei pihenőhelyek, tornapálya, több száz hektár kirándulóerdő, vadaspark, horgásztó, több száz kilométer turistaút, izgalmas útvonalak, a Badacsony oldalában, a Bakony szívében, a Sárosfői halastavak közelében eltérő kategóriájú erdei szálláshelyek várják az erdők, a természetjárás kedvelőit.

Erdészettörténeti értékei közül igazi gyöngyszem a bakonyi „Gyilkos-tó” közelében megbúvó Forrasztókői egzótakert, melyet az egzóta honosítási program részeként létesítették, mintegy hetven éve. 

Gyilkos-tó
A Hamuházi-séd forrásai által táplált, mesterséges gáttal elzárt völgyben található az erdélyi Gyilkos-tó „kicsinyített mása” (fotó: AM)

A Bakonyerdő Zrt. erdei iskolai programja két évtizedes múltra tekint vissza

Céljuk, hogy természetes környezetben, gyakorlati tapasztalatszerzésen és megfigyelésen alapuló ismereteket nyújtson, és a környezetüket óvó-védő ifjúságot neveljen. Immár négy erdei iskolájában, élményközpontjában erdőismereti programokon évente több ezren vesznek részt.

Az Erdei Vándortábor program keretében, két útvonalon, évente több mint 900 lelkes diák ismerheti meg az erdők világát.

Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét!

Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a Bakonyerdő Zrt. legszebb területére! A szavazók között hetente nyereményeket sorsolunk ki.

További információk a játékkal kapcsolatban:

A parkerdők kapcsán korábban megjelent cikkeinket itt érhetik el.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc