fbpx

Öreg tölgyek hívogatják az arra járókat

Írta: Szerkesztőség - 2023 május 16.

Hat évtizede gondozza Csongrád- és Békés vármegye állami erdőterületeit Délalföldi Erdészeti Zrt., az utóbbi 5 évben 1498 hektár erdőt újított fel és 253 hektárt telepített a gazdaság. Az ásotthalmi Rívó-erdő különlegessége a hét, több mint 100 éves kocsányos tölgy egyedekből álló facsoport – az öreg tölgyek által körülvett terület, mint egy bölcső, hívogatja az arra járókat.

Öreg tölgyek
„Sok titok őrzője e hét néma óriás, elhangzott már alattuk számtalan vallomás” – A hét tölgy balladája (fotó: AM)

Hazánk délkeleti részének legnagyobb kiterjedésű, összefüggő keményfás ligetei

A Fekete- és a Fehér-Körös mentén elterülő erdők hazánk délkeleti részének legnagyobb kiterjedésű, összefüggő keményfás ligeterdei. A mályvádi erdőt határoló Fekete-Körös a leginkább szabályozatlanul hagyott folyóink egyike. A kanyargó folyót több ezer hektár erdő kíséri.

Az ősi erdőszigetek – Keszi, Bányarét, Törökerdő, Mályvád, Sitka – erdeiben még ott kanyarognak az elhagyott Körös-medrek. Az állami erdőgazdaság több évtizedes vízpótló törekvéseinek eredményeképpen jelentős részük ma újra vízjárta vidék.

A változatos élőhelyek sok-sok növény- és állatfajnak adnak otthont. A terület évszázadok óta kiváló vadászterület, dámvadállománya messze földön híres.

A mályvádi erdő

A Békéscsaba és Gyula között található pósteleki erdőtömb Békés vármegye egyik leglátogatottabb kiránduló célpontja. A teljes egészében NATURA 2000-es védettséget élvező erdőben gyalogos-, kerékpáros- és lovas túraútvonalak biztosítanak kikapcsolódási lehetőséget a megyeszékhelyről és az üdülővárosból idelátogató vendégeknek.

Póstelek a Weinckheim család gerlai birtokának része volt. Rangját a múlt század elején épült kastély, valamint a körülötte kialakított park adta. Különleges fafajai között él a megye legnagyobb vasfája, de vérbükköt, mocsári tölgyeket és hatalmas kocsányos tölgy egyedeket is megcsodálhatnak az ide látogatók.

A Pósateleki erdőtömb egy részlete
A Pósateleki erdőtömbben él a környék legnagyobb vasfája, de vérbükköt, mocsári – és kocsányos tölgyeket is találunk a területen (fotó: AM)

A Pósteleki erdőtömb

A Bélmegyeri Fáspuszta környékét mindig is erdők borították. Békés vármegye egyik legszebb természeti tája a folyószabályozások során, a környékbeli mocsarak lecsapolása eredményeként nyerte el mai arculatát.

A ma már védett terület a szikes legelőn álló magányos, több százéves kocsányos tölgyekkel, idős vadkörtefákkal az ősi erdőssztyepp látványát idézi. Valamikor az Alföld jellegzetes növénytársulása volt, de mára Magyarország utolsó, épen fennmaradt sziki tölgyesei között tartják számon.

A Bélmegyeri Fáspuszta

Dóc határában, a töltés tövében egy hatalmas szürke nyárfa áll, mely 880 centiméteres törzskörméretű és nagyjából 200 éves. A „hét nővér” hét, tekintélyes vastagságú ága terebélyes csokrot alkot. A helyiek többféle történetet őriznek az óriás nyárfával kapcsolatban. Egyesek szerint a hét ágú óriásfa egyik vaskos ágába villám csapott, így tört derékba. Mások szerint az „égig érő fába” egy katonai repülőgép csapódott.

A szegedi Nagyárvíz tragikus eseményei összefonódtak a fa történetével, az 1879-es tiszai árvíz petresi gátszakadásának helyétől ugyanis nem messze áll a matuzsálem.

A Délalföldi Erdészeti Zrt. fenntartja és működteti továbbá az akkreditált programokkal rendelkező gyula-városerdei Erdészeti Erdei Iskolát, valamint az Ásotthalmon, Derekegyházán és Gyula-Remetén található vadászházakat.

Puszta
A szikes legelőn álló magányos, több száz éves kocsányos tölgyek, idős vadkörtefák az ősi erdőssztyepp látványát idézik (fotó: AM)

Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét!

Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a Délalföldi Erdészeti Zrt. legszebb területére! A szavazók között hetente nyereményeket sorsolunk ki.

További információk a játékkal kapcsolatban:

A parkerdők kapcsán korábban megjelent cikkeinket itt érhetik el.

„Emberöltők óta egymással szemben,
Hét délceg tölgy áll a végtelen csendben.
Viharral s elemekkel konokul dacolva,
Hatalmas ágaikkal egymást átkarolva.”
A hét tölgy balladája (Makra F. Viktor)

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc