fbpx

Robotokkal oldanák meg a munkaerőhiányt a szőlőkben?

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 14.

A program célja egy olyan szőlőmetsző önjáró robot létrehozása, mely bármilyen időjárás viszonyok között, szakszerűen hajtaná végre a feladatot – olvasható a kutatást vezető Innovitech Kft. tájékoztatójában.

metszés
Most még valahol itt tartanak a gazdák: csonkázó a szőlőben (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A szőlőmetszés gépesítése sosem volt egyszerű

Különösen érzékenyek a termelők a metszésre, ennek a kényes munkafolyamatnak a robotizálásán dolgozik az Innovitech Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), a Bay Zoltán Kutatóintézet Nonprofit Kft.-vel és az SBS Kft.-vel közösen

A csaknem 860 millió forintból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 618 millió forintos támogatásával zajló program célja egy olyan önjáró robot létrehozása, amely képes a szőlőültetvényeken a metszési feladatok elvégzésére.

Csökkenthető az ágazatban jelentkező szakember- és munkaerőhiány

A program keretében olyan – időjárási viszonyoktól függetlenül működő – eszközt szeretnének létrehozni, amelynek „tudása” képes pótolni a tapasztalt szőlészek szakértelmét, így csökkenthető az ágazatban jelentkező szakember- és munkaerőhiány.

A robot kamerák által rögzített képek segítségével fel tud majd térképezni egy ültetvényt, segítségével lehetőség nyílik a különböző célok szerinti tőkealakításra, illetve a növénykultúra folyamatos megfigyelésével a termőegyensúly, a hozam és a minőség ellenőrzésére, de akár a tőkénkénti eredményesség vizsgálatára és az alkalmazott metszési technikák kiértékelésére is. A robot gyakorlatilag lehetőséget teremt a mezőgazdaság e területén a precíziós gazdálkodásra történő áttérésre.

Így metszenek a minőségi borért ()Videó: Horizont Média)

A begyűjtött ismeretanyag a képzést is segíti

A fejlesztés a szőlészeti képzést is szolgálja a rendszer által begyűjtött ismeretanyag segítségével és azzal, hogy modellezhetővé válnak az egyes metszési döntéshelyzetek.

A programban a szőlészeti szaktudást a PTE biztosítja, a Innovitech Kft. a szoftveres megoldások fejlesztéséért felel, a robotikai szakismeretet a Bay Zoltán Kutatóintézet NKft. adja, míg az SBS Kft. az eszköz megépítésében kap szerepet – derül ki a konzorciumot vezető társaság közleményéből.

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc