fbpx

Ez nagyon jó hír, csökken a hazai antibiotikum-felhasználás

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 30.

…de azért van még mit tenni a magyar mezőgazdaságban, az állategészségügyben, az antibiotikumok alkalmazása terén. Sajnos eléggé elöl állunk a felhasznált mennyiségeket mutató listán.

A kevesebbel is az első közt vagyunk…

Jelentősen csökkent hazánkban az antibiotikumok eladása az állategészségügyben, ugyanakkor bőven van még miből lefaragni – derült ki az Európai Gyógyszerügynökség által nemrég közzétett jelentésből. Hazánk továbbra is az 5. helyen áll a hazai élő állatokra és állati termékekre vetített eladott mennyiségek tekintetében. Ugyanakkor az előző évhez képest 29%-os, 2011-hez képest 42%-os csökkenés volt tapasztalható. A leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok továbbra is a tetraciklinek és a penicillinek. A kritikusan fontos hatóanyagok aránya is örvendetesen csökkent. A fluorokinolonok 56, a kolisztin 52, a 3-4. generációs cefalosporinok pedig 31%-kal alacsonyabb eladási mennyiségekkel zártak a korábbi évhez képest. Ugyanakkor a gyógyszerformák megoszlása továbbra is azt mutatja, hogy hazánkban a tömegkezelésre alkalmas készítmények, a szájon át adható oldatok és a gyógypremixek eladása a legjelentősebb.

Embernek, állatnak is fontos az okszerű felhasználás

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2023. november 20-án megjelent jelentése 31 európai ország 2022. évi antibiotikum-eladási adatait tartalmazza. Az uniós tagállamokban, így hazánkban is bevezetett jogszabályi szigorításoknak és állategészségügyi intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkent az európai antibiotikum-felhasználás. Az utóbbi három évben a 25, folyamatosan jelentő országban 53%-kal mérséklődött a teljes eladás, különösen a humánegészségügyi szempontból ún. kritikusan fontos hatóanyagok esetében.

A tudatos szerhasználat jelentősen hozzájárulhat az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók és a rezisztencia terjedése elleni küzdelemhez. Ezért a megelőző intézkedések és a tudatosság fenntartása továbbra is kulcsfontosságú, emlékeztet a Nébih. Az antibiotikumoknak ellenálló, rezisztens kórokozók súlyos köz- és állategészségügyi problémát jelentenek világszerte. Az állatgyógyászatban felhasznált antibiotikumok adatai értékes információval szolgálnak az antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni intézkedések értékeléséhez, tervezéséhez.

Az antibiotikumok zömét ma is állatoknak adják

Egy korábbi, az antibiotikum-túlhasználattal foglalkozó cikkünkben arról írtunk, hogy a múltban az antibiotikumokat széles körben használták egész állatállományok kezelésére. Sőt, becslések szerint még ma is a világ összes antibiotikumának kétharmadát haszonállatoknak, nem pedig embereknek adják be. Az Európai Gyógyszerügynökség mellett és a WHO szerint az antibiotikumok túlzott használata a mezőgazdaságban hozzájárul az ab-rezisztencia magasabb szintjéhez bizonyos emberi fertőzések esetében.

A cél az, hogy a legrosszabb gyakorlatokkal (tömegkezelés, megelőzés vagy teljesítményfokozás) ellentétben csak a legszükségesebb esetben alkalmazzanak ilyeneket. Például állatorvosi utasításra, lehetőleg laboratóriumi érzékenységi vizsgálat birtokában, és egyedileg történjen az állatok gyógykezelése. Az antibiotikumok hatékonyságának megőrzése ugyanis a köz- és állategészségügy együttes védelmének záloga, mindannyiunk közös érdeke.