fbpx

Jó hír az utolsó órában!

Írta: Kohout Zoltán - 2017 október 26.

Nő a szakember-kibocsátás – de kérdések azért maradnak…

Az utóbbi öt évben nem volt olyan tömeges érdeklődés a mezőgazdaságigépész-képzés iránt, mint idén. Ez a jó hír úgyszólván az utolsó órában érkezett: már-már a hazai agrárium hatékonyságát fenyegeti a gépészhiány. No, de mi áll a fordulat hátterében?

Tízszer ennyi kézpár hiányzik

Magyarországon tízből kilenc gazdaság küzd a szakemberhiány problémájával. Az ágazatban meglévő 4800 fős igénnyel szemben a teljes gépészoktatás kibocsátása ennek csak a tizedét biztosítja. Ez már azzal fenyeget, hogy csaknem hibába fejlődik a gépállomány az EU-támogatásokkal – romló eszköz-kihasználtsági mutatókat tapasztalhatunk a mezőgépészek hiánya miatt.

Rekorddöntő év az idei

Most viszont fordul a trend – legalábbis egyelőre a számok szintjén: minden eddigi rekordot megdöntve 2700 fiatal jelentkezett mezőgépész-képzésre (lásd táblázatunk arról, hogyan alakult ez a növekedés 2013 óta!). Mivel a hazai mezőgazdaság jövője nálunk is döntő mértékben függ a magasabb fejlettségi fokú és felszereltségű, intelligens munkagépek jelenlététől és hatékony kihasználásától, ezért nem mindegy: van-e elég és jól képzett agrárgépészünk.

Állásajánlattal együtt végezhetnek

Az adatokat közlő KSH mellett a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) úgy ítéli meg: a változás hátterében a MEGFOSZ és az agrártárca 3 éve elindított programja és a duális képzés áll. Ennek keretében több mint 30 szakiskolában elméleti képzés mellett 1-2 évnyi gyakorlati tudásfelhalmozás válik hozzáférhetővé a diákoknak, sőt, a korszerű ismeretek mellett akár állásajánlatokat is kapnak a bizonyítvány mellé. Ebből fakad a hallgatók számának növekedésének másik oka: a duális képzés során az iparral közvetlenül ismerkedő diákok hosszú távú munkalehetőséget látnak a mezőgépészetben.

Ki marad a végén…?

A nemzetgazdasági súlyú előrelépéshez persze a teljes államigazgatásnak hozzá kell tennie a magáét. Ahhoz ugyanis, hogy a fiatalok a megmaradjanak a szakmájukban – és szülőhazájukban – a megszerzett tudással, ahhoz megfelelő bérek és munkakörülmények kellenek…