fbpx

Milyen gabonát vessek idén ősszel? A megoldás: Genezis vetőmagok!

Írta: - 2017 október 26.

A Genezis Partnerhálózat üzletkötői az őszi vetések előkészületeiben, fajtaválasztásban és vetőmag beszerzésben is biztos pontot jelentenek a gazdálkodók számára. Kínálatunkban minden hazai és Magyarországon jelen lévő külföldi nemesítőház fajtái beszerezhetők. Kedvező áraink gyors és pontos kiszolgálással és az egész termelési folyamatot végigkísérő szaktanácsadással is párosulnak. Vetőmag-készleteink az ország közel 40 pontján elérhetőek. Készleteink döntő része saját vetőmag-előállítási programból származnak. Vetőmag-termeltetésünkben 3 őszigabona-faj 10 fajtája szerepel, amik a következők:

  • őszi árpa: Zenek;
  • őszi búza: Sailor, Cornetto, Mv Ikva, Mv Nádor, Mv Ménrót, Mv Kolo, Basmati, Farinelli;
  • őszi tritikálé: Salto.

Több fajta ezek közül csak a Genezis Partnerhálózat termeltetési és kereskedelmi hálózatában érhető el. Ez már a második termelési év volt, ahol nagyüzemi körülmények között és fajtakísérletekben is vizsgáztak fajtáink. Eredményeik figyelemre méltóak és meggyőzőek.

A Zenek hatsoros őszi takarmányárpa. Kiváló télállóság és nagyon jó alkalmazkodóképesség jellemzi. Debrecenben, Szentistvánon és Siófokon nagyüzemi körülmények között is igen jól teljesített. Intenzív viszonyok között 7 t/ha feletti terméseket adott, míg gyengébb termőterületeken, arid viszonyok között is markánsan hozta a terméselőnyét, hiszen az alacsony termésszint ellenére 0,5 t/ha többletet adott az egyik köztermesztésben elterjedt versenytársához mérten. Hódmezővásárhelyen a fajtasor legbőtermőbb őszi árpája lett, 15%-al múlta felül a kísérleti átlagot. Fehérjetartalma 10,50- 13,10% között változott, hektolitertömege pedig 63-70 kg/hl intervallumban mozgott.

Tar kalászú malmi minőségű búzánk a Sailor. Bő termése és jó minősége mellett kiváló állóképessége és rezisztenciális tulajdonságai figyelemre méltóak. Magas szintű toleranciát mutat a kalászfuzáriózissal szemben. Debreceni vetőmag-előállító partnerünknél az elmúlt két évben az üzem 3 legjobban termő fajtái között volt. Fajtakísérletekben az kísérleti átlagokat meghaladó terméseredményeket adott, két kísérleti helyen pedig a legjobb fajták egyike lett. Nedvessikér-tartalma 27-34% között, nyersfehérje-tartalma 12,60-14,80% között változott. Sikér- és tésztaminőségi mutatói optimális értékeket mutatnak.

A hazai őszibúzafajta-szortiment legkorábbi érésidejű fajtája az Mv Ikva. Az őszi árpákkal együtt érő, szálkás kalászú búza. Koraisága ellenére télállósága és termőképessége kiváló. Szerencsen 45 ha terület átlagában 9,30 t/ha termést adott, és ezzel a több ezer hektáros üzem legbőtermőbb őszibúzafajtája. Tolna megyei fajtakísérletben terméseredménye 8,50 t/ha lett, így 18%-al felülmúlta a kísérleti átlagot. Beltartalmi értékei alapján malmi búza, nyersfehérje-tartalma 11-13%, nedvessikér-tartalma 25-30% között várható, sütőipari értéke A2-B1.


Zenek

Mv Ikva


Cornetto

Későn lekerülő elővetemény vagy az őszi vetés számára kedvezőtlen viszonyok esetén, ha fakultatív fajta vetőmagját szerezzük be, lehetőségünk van a vetésidőt rugalmasabban kezelni. Az ilyen fajta őszi vagy tavaszi vetésben is eredményesen termeszthető. A Cornetto szálkás kalásztípusú, igen bőtermő malmi búza. Őszi vetésben nagy termésre számíthatunk szerényebb minőség mellett, tavaszi vetésben pedig jó malmi minőségre, de az őszi vetésnél tapasztalt termésszint alatt fog teljesíteni. Tavasszal vetve 4,50-5,00 t/ha, míg ősszel talajba téve 7-8 t/ha termést várhatunk tőle. Nedvessikér-tartalma 30% körüli, nyersfehérje-tartalma pedig 12-15% között változik, sütőipari értéke A2-B1.

Tritikálétermelők számára kiváló új lehetőség a Salto nevű őszitritikálé-fajtánk. Megbízható télállósággal és agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, betegség-ellenálló képessége igen jó. Moderáltabb típus, tehát középmagas állományt fejleszt, bokrosodása nagyon intenzív. Rekordtermések elérésére képes fajta, ezt az elmúlt két évben üzemi viszonyok között és kísérletekben is bizonyította. Karácsondon 7,70 t/ha termést adott az elmúlt évben, itt is és több más üzemben is felülmúlta a közismert versenytársfajtákat. 2017-évben egyetlen kísérleti helyen lett második, a többi helyen markáns előnnyel nyerte meg a termésversenyt. Néhány eredmény: Szekszárdon 9,62 t/ha (kísérleti átlag 8,76 t/ha), Chernelházadamonyán 6,70 t/ha (kísérleti átlag 6,25 t/ha), Cegléden 6,48 t/ha (kísérleti átlag 5,33 t/ha). Nyersfehérje-tartalma 11-13% között, hektoliter tömeg 76-80 kg/hl között változott. Fajtáink vetőmagjai fémzároltan, jogtisztán és szabvány szerinti minőségben kerülnek forgalomba. Teljeskörű értékesítési szolgáltatásunk révén a vetőmagokat minőségi csomagolásban leszállítva biztosítjuk Önöknek.

Egyedülálló vetőmagajánlatért forduljon a Genezis Partnerhálózathoz!

http://www.genezispartner.hu