Ezért választották a PETKUS-t Battonyán is

Írta: Kohout Zoltán - 2017 október 06.

Több éve tervezte, és végül a PETKUS színvonalas tervei alapján építtette fel új szárítóját a battonyai Agrogora Kft. A rendszer olyannyira bevált, hogy a következő terményfeldolgozó beruházást is PETKUS-Közép-Európa Kft.-vel tervezi a cég.

Az Agrogora Kft. tulajdonosai – Lung György és fia, Lung Dávid, illetve Cárity Boriszlav – az összesen 1300 hektáros szántóföldi és gyógynövény-termesztési integráció vezetőiként határoztak úgy, hogy szántóföldi növényeik szárítását és tisztítását a régi, elavult helyett új rendszerrel oldják meg. – Régóta kerestük a megoldást, és alapos piaci felmérés, valamint több szárító és tisztító berendezés megtekintése után a PETKUS-technológia tűnt a legmeggyőzőbbnek a műszaki színvonalat és az ár-értékarányt tekintve. A környékben megépült szárítók és azok üzemeltetési tapasztalatai győztek meg bennünket a PETKUS technológia korszerűségéről, kitűnő üzemeltetési referenciáiról – magyarázták a tulajdonosok, akik a megfelelő színvonalú ajánlat, az igényes dizájn mellett azt tapasztalták: a PETKUS olyan látványtervet és előzetes rajzos dokumentációt nyújtott, amit konkrétan az ő telepükre adaptáltak, és látható volt, amit az Agrogora Kft. kívánt megvalósítani.

A Tulajdonosok a kivitelezés során sem csalódtak. – A PETKUS-Közép-Európa Kft. végig kézben tartotta a beruházást, és maximálisan kiszolgálta az igényeinket, következetesen segítette a számunkra legmegfelelőbb technológiai sor kialakítását a megfelelő teljesítménnyel, sőt, a jövőre is gondolva a szárító alapját úgy tervezték, ha később szükséges, akkor a szárítógép teljesítménye bővíthető legyen. Az előkészítés gördülékeny és gyors volt, melyben több alternatíva közül választhattuk ki a számunkra legjobb megoldást, rávilágítva a jobb elrendezésre és optimálisabb helykihasználásra – mondták lapunknak. A PETKUS-Közép-Európa Kft. kiszámítható volt a szerződésben foglalt ütemezést, a határidőket és az alvállalkozói körrel való együttműködést tekintve is, így a beruházás a kiviteli tervekben foglalt minőségben valósult meg. Ráadásul igen gyorsan, hiszen az első kapavágástól számított fél év alatt (2017. január 16-a a régi technológia elbontásának megkezdése és 2017. június 15-e a beüzemelés) már megtörtént a műszaki átadás-átvétel is.

De vajon hogyan válik be a PETKUS által felépített rendszer és technológia? – kérdeztük a tulajdonosokat. – Eddig csak a tisztítórendszert használtuk repcében, árpában és búzában, mivel szárítani még nem kellett. Elégedettek vagyunk: a specifikált óránkénti 60 tonnás teljesítmény a gyakorlatban is realizálódott, és örömünkre szolgált, hogy a termény reggelre lefogyott a garatról, amit eddig soha nem tudtunk megvalósítani a régi technológiával! Nem mellékesen a tisztítási minőség is kiemelkedő a PETKUS tisztítókon – hangsúlyozták az Agrogora Kft. vezetői, hozzáfűzve: a technológiai sor teljesen kezelőbarát és praktikus kialakítású, PLC-vezérelt rendszere is kitűnőre vizsgázott! A battonyai nagygazdaság nem véletlenül emelte ki a PETKUS erényei között, hogy már a tervezés során gondoltak a jövőbeni fejlesztések kompatibilitására.

– Az engedélyes terveken szerepel 3 darab 700 tonnás silótároló is, melyet egyelőre nem valósítottunk meg az idei évben. Az azonban biztos, hogy amikor kivitelezésre kerül sor, akkor egyértelműen a PETKUS technológiánál maradunk továbbra is – szögezték le az Agrogora Kft. döntéshozói.

Bízunk benne, hogy a jövőben lesz még alkalmunk közös beruházásra. Ezt folyamatosan erősítik bennünk azok a látogatók is, akik a telepre érkeznek: mindenkinek nagyon tetszik a megvalósítás mind a PETKUS-gépekre, mind azok elrendezésére vonatkozóan, és természetesen a teljesítmény, valamint a kivitelezés minősége tekintetében is.