fbpx

Drágának találja az orosz búzát, visszalépett Egyiptom

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 09.

A májusi tenderre már 226 dolláros ajánlat is érkezett Bulgáriából, de már – szállítástól függően – 200 dolláros árakról is beszélnek.

búza raktározás
Illusztráció: Horizont Média/archív

Indoklás nélkül törölte az egyiptomi állami gabonaimportőr a május 1-10-i szállításra kiírt búzavásárlási tendert, ahol a legalacsonyabb ajánlat a bolgár eredetű búzára vonatkozott – jelentette kereskedelmi források alapján az Agricensus. A General Authority for Supply Commodities (GASC) csütörtökön megtartott tenderén nem vásárolt annak ellenére, hogy a bolgár eredetű búza tonnájára tett ajánlat durván 226 és 234 dollár között mozgott 180-270 napos fizetési feltételek mellett 16,5 dolláros szállítással. A bolgár eredetű árun kívül román és francia volt a következő legversenyképesebb ajánlat a 27 beadott ajánlat között. Némi meglepetésre az orosz ajánlatok labdába sem rúgtak: a minimális ajánlat 235 dollár volt 180, és 260 dollár 270 napos fizetéssel. Ez azért is különös, mert Oroszország általában a legolcsóbb, vélhetően Egyiptom is kedvezőbb ajánlatra számított tőlük. Ez egyébként most már a második alkalom, hogy az orosz áru alulmarad az európai és ukrán áruval szemben.

Az Agricensus arról is ír, hogy ezek az árak még mindig 10-5 dollárral alacsonyabb az előző pályázati szintnél 180-270 napos futamidővel, de még mindig jóval magasabbak a szélesebb piacon jelenleg látható ajánlatokat, amelyek közt 200-205 dolláros opciók is felmerülnek… Ez nem sok jót vetít előre az árak emelkedését váró európai mezőgazdaság szempontjából.

Hogy miféle játszmák övezik az európai, közép-ázsiai és észak-afrikai gabonakereskedelmi viszonyokat, arról legutóbb itt, itt és itt írtunk.