fbpx

Készüljünk fel időben a repceormányosok elleni védekezésre!

Írta: - 2023 január 23. -Hirdetés

Az éghajlatváltozás hatására az elmúlt évtizedben gyakorivá vált az enyhe téli-kora tavaszi időjárás, ezért korán, már februárban elkezdődik a repceormányosok betelepedése, tojásrakása.

A repceormányos (Ceutorhynchus quadridens) táblákra történő betelepedése már tavaly októberben elkezdődött Dél- és Nyugat-Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön, azonban ekkor még tömeges populációt és tojásrakást sehol sem észleltek. A repceormányosok elleni korai védekezésre fel kell készülni, mivel már a repcetáblán telel át, és az imágók a tábla talajának 7-9 °C-ra való tartós felmelegedését követően aktivizálódnak. Az imágók elleni védekezést haladéktalanul el kell kezdeni, amennyiben az előrejelzés céljából kihelyezett sárgatál és a sárgalap által fogott repceormányosok mennyisége három egymást követő napon eléri a 10-15 db-ot, illetve a növényeken megjelennek.

A KITE Zrt. a védekezésre a Vantex CS 80 ml/ha dózisát javasolja előrejelzésre alapozottan.

A Vantex CS egy piretroid hatóanyagú széles hatásspektrumú rovarölő szer. A készítmény alacsony hőmérsékleten is gyors, taglózó hatással rendelkezik, mely az egyedülállóan magas, 98%-os tisztaságú gamma-cihalotrin (60g/l) hatóanyagtartalmának is köszönhető. A Vantex CS a hatóanyagot a legmodernebb mikrokapszula-formulációban tartalmazza, mely a kijuttatást követően UV-fénystabilitást és alacsony párolgási veszteséget biztosít. A formuláció miatt a hatékonyság hosszabb időn keresztül megmarad – időjárástól, hőmérséklettől és dózistól függően – akár 4-6 napig.

A repceormányos előrejelzésével kapcsolatos információkért keresse fel a KITE Zrt. PGR.hu honlap növényvédelmi applikációját, illetve forduljon bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkhoz!

Kite