fbpx

Megelőzi a jövőt az ÖMKi kutatási hálózata

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 26.

Az Európai Unió néhány éven belül vezeti be a tudományos kutatásban paradigmaváltást hozó „Living Lab” fogalmat. Ugyanakkor hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, önálló szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) már 2012-ben megelőzte a trendet az on-farm hálózat rendhagyó struktúrájának felépítésével.

Az unió a jövőben tudományos kérdések elvi körüljárása helyett a gyakorlatorientált kutatást, és az ezt szolgáló együttműködéseket támogatja hangsúlyosan, az ÖMKi pedig elsőként valósította meg ezt a hazai agráriumban azzal, hogy részvételi alapú, helyspecifikus kutatási projekteket vezet gazdák bevonásával. A 2017-ben OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal elismert on-farm projekt az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által megítélt, 1,1 milliárd forint összegű uniós keretből 2023-ig tovább bővülhet.

Klímavédelmi szempontból is hatékony tápanyag-gazdálkodás, ökológiai szemléletű talajvédelem kialakítása, változatosabb művelési rendszerek kidolgozása, az ősi gabonafajok elterjesztése, a tájfajta paradicsomok népszerűsítése, és a fenntartható mezőgazdaság szolgálatába állított digitális megoldások fejlesztése, alkalmazása is szerepel a célok között, amelyeket a 2019-2023 projektidőszakra megítélt támogatásból hivatott megvalósítani az ÖMKi hét éve épülő on-farm hálózatának bővítésével.

A támogatás komoly lehetőség az ÖMKi-nek és a hazai agráriumnak is. Az Agrárminisztérium és az MNVH döntése azt jelzi, hogy a hazai szakpolitika megérezte a jövő szelét, felismerte az uniós kutatás-finanszírozásban zajló paradigmaváltást, és itthon is erősíteni kívánja az új gondolatnak is megfelelő projekteket. On-farm hálózatunk önkéntes részvételen alapuló, gyakorlat-orientált kutatást valósít meg a magyar gazdákkal együttműködésben, ebben máig egyedülálló Magyarországon – mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Az on-farm hálózat célja a fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakítása. A hálózat tagjainak bevonásával zajló kutatások ezt a célt támogatják, a kutatások témáját azonban az ÖMKi a gazdákkal együtt, valós problémák mentén határozza meg. A projekt a résztvevő gazdáktól mindössze a kutatás sikere érdekében végzett együttműködést várja el. Minden helyspecifikus kísérletről összefoglaló dokumentáció készül, amely alapján a hálózat többi résztvevője is levonhatja a számára releváns tanulságokat, a kutatási helyszínt szolgáltató résztvevő pedig gazdaságára szabott eredményekkel, megoldási javaslatokkal gazdagodhat.

A fenntartható mezőgazdaság kialakítása felé halad egész Európa, mi sem maradhatunk le. Az elmúlt években komoly tapasztalatot szereztünk abban, hogyan érhetőek el és szervezhetők együttműködésen alapuló hálózatba a magyar gazdák, hogyan bővíthető a gyakorlatuk hatékony agro-ökológiai módszerekkel. Célunk olyan stabil élő laboratórium hálózattá válni, amely összefog gazdálkodókat, feldolgozóipari- és más termékpálya szereplőket, kutatókat helyspecifikus problémák megoldására, és amely menedzseli a közösen kidolgozott eredmények gyakorlatba történő bevezetését, a magyar mezőgazdaság ökológiai pályára állítását – összegezte az ÖMKi céljait a támogatással összefüggésben Dr. Drexler Dóra.

(Fotó: ÖMKi)