fbpx

Búcsút mondhatunk kedvenc almánknak

Írta: Kohout Zoltán - 2019 szeptember 26.

A pesszimista becslést is alulmúlja az idei termés

Ma már csak a termőterület alig 5%-át teszi ki az egykor legendás, közkedvelt almafajta, amin a mai idős- és középgenerációk is felnőttek. A savanyú hír mellé még egy: messze elmarad az átlagterméstől az idei szüretelt mennyiség.

Elsőből utolsó

Az idei évre már csupán a hazai termesztés mintegy 5%-át teszi ki a Jonatán, amely a 70-évektől a rendszerváltásig a magyar almatermesztés egyik fő fajtája volt. A maga korában korszerűnek számított sajátosan finom íze, kiváló cukor- és savtartalma révén, és annak idején nagy területeken – az összes alma-termőterület mintegy harmadán – termesztették is (nem utolsó sorban a KGST-piacokra). A gyümölcsfélét új és a szakmai értékelés szerint jobb jellemzőkkel és képességekkel bíró konkurensei szorítják-szorították ki a termesztésből.

A termés egyharmada odavan

A 70-es évek almatermesztési világát idéző fanyalgó nosztalgiát most az idei termés is idézi. Már régen nem az akkori 1-1,2 millió tonnás termést várja az ágazat, hanem annak a felét – az éves átlag az utóbbi esztendőkben 600 ezer tonna körül alakult. Az idei gyenge, legfeljebb(!) 400 ezer tonnás még a nyár közepén kiadott becsléseket is alulmúlja, amiért a tekintélyes hazai szakmai szervezet, a FruitVeb vezetése az időjárást: a tavaszi fagyokat, a nyári szárazságot és a Jonagold-, Idared-, Red Delicious-fajtakörben tapasztalható gyümölcshullást teszi elsősorban felelőssé.

Diósok, figyelem!

A gyümölcságazathoz tartozó hírünk még, hogy november 6án, 10 órakor Diótermesztés Szakmai napot tart a NAIK elsősorban kezdő és telepítést tervező diótermesztők számára. A Körmendi Kulturális Központban rendezett program napirendjén a megfelelő termőhely, szaporítóanyag, fajta illetve termesztési technológia megválasztása szerepel ([email protected]).

 

 

 

CÍMKÉK almatermés