fbpx

Magasabb a hektáronkénti szőlőhozam a tavalyihoz képest

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 09.

A magyar gazdák eddig 3,9 millió mázsa szőlőt szüreteltek. Ez a mennyiség országos viszonylatban 111,6 mázsa hektáronkénti termésátlagot jelent, tudtuk meg az MTI híréből. Ez a szám 144 százaléka a 2017. évi országos termésátlagnak, mondta Tarpataki Tamás, az Agárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottsága ülésén.  

A november 5-i állapot szerint a gazdák mintegy 35 ezer hektárról szüretelt szőlőmennyiség után kérték ki a szőlő származási bizonyítványát, ami az ország szőlőterületének mintegy 53 százalékát érinti.

A szüret vége felé felgyorsulnak a folyamatok, hiszen a származási bizonyítványt november 30-ig kell kikérni. Becslések szerint idén 5 millió mázsa szőlőt szüretelnek, amiből mintegy 3-3,5 millió hektoliter alapbor állítható elő. Tarpataki Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az év utolsó két hónapjának adataival a termésátlag valószínűsíthetően alacsonyabb lesz a jelenleg számoltnál.

A hegyközségi tanácstól kapott tájékoztatás szerint a szőlő felvásárlási ára az előző szüreti évhez képest némileg alacsonyabb, ugyanakkor a kedvezőbb hektáronkénti hozam a csökkenő ár ellenére magasabb bevételt jelenthet a termelőknek.

Hajdú Zoltán, a HNT szakmaközi részlegvezetője arról számolt be, hogy piacszervezési információkkal segítik a gazdákat, hogy minél előbb szerződéses kapcsolatot hozhassanak létre.

Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége elnöke úgy értékelte, hogy a hazai szőlőtermelők alaposan helyt álltak idén, mert nemcsak nagy mennyiségben, hanem minőségben is jó szőlőt termeltek, és ezzel komoly feladat elé állították a felvásárlókat.

Összeállította: Csomor Zsolt