fbpx

Itthon megtört, kint stabil a napraforgómag áremelkedése

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 22.

Közelíti a tavalyi szinteket a napraforgómag ára, de míg a fekete-tengeri kikötőkben lendületesen folytatódik, addig itthon megtorpant az áremelkedés.

érésben lévő napraforgó

Április végén megtört a március óta tartó enyhe emelkedés, és május első dekádjában már csak szűk 150 ezer forintot adtak a felvásárlók-kereskedők a magas olajsavtartalmú napraforgómagért, és 140 ezret a nagy olajtartalmúért. Ezek az árak jelentősen – bő 10 százalékkal – elmaradnak a tavalyitól, és természetesen messze elmaradnak az extrém 2022-estől (két éve ilyenkor 250-270 ezret adtak ugyanezért az alapanyagért). A fekete-tengeri kikötőkben épp ellentétes trend megy végbe, ott a jelentések szerint árnövekedést tapasztalnak. Ugyanez vonatkozik a napraforgóolaj árának növekedésére is: az árak május 21-én elérték a 840 dolláros tonnánkénti árat, ami 25-30 dollárral magasabb, mint április végén volt. Közben a növényolajok és származékaik jegyzéséről szóló jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet írja, hogy május első hetében Olaszországban a nyers napraforgóolaj jegyzése 342 ezer, a finomított alapanyagé 408,5 ezer forinton állt.

Az USDA egyébként a 2023/2024. évihez képest 1 százalékkal nagyobb, 55,4 millió tonna napraforgómag-termésre számít a világon a 2024/2025. gazdasági évben. Az oroszországi és az argentínai kisebb termést bőven ellensúlyozza az ukrajnai és az EU-s termésnövekedés. Oroszország továbbra is a világ legnagyobb napraforgómag-termelője marad 17 millió tonnával, mögötte szorosan Ukrajna 14,7-tel, az Európai Unió szűk 11 millió tonnával következik a sorban.