fbpx

Így áll a vetés az évszázados rekord meleg tél után

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 05.

Idén az utóbbi évtizedek 2. legkisebb kukorica-vetésterületén dolgoznak a gazdák, de jelentősen nő a napraforgó és – méghozzá rekord nagyságban – a szója vetésterülete. Mindez egy olyan tél után, amilyenre 1901 óta nem volt példa.

kukorica napraforgó szója
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

1901 óta a legmelegebb

volt az idei tél volt: mindhárom hónapja az átlag felett alakult, de a február szinte a régi ápriliseket idézte. Csapadék szempontjából a tél átlagos volt, +16 százaléknyi esett, de sajnos nagyon területi és mennyiségi egyenlőtlenséggel. Így az ország számos mezőgazdasági területe jól ellátott, ám különösen az Alföldön sok helyütt máris szárazság uralkodik a tavaszi esők ugyancsak szeszélyes adatai miatt.

Történelmi rekord szójából, csökken a kukorica vetésterülete

2024-ben a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 1,9 millió hektár körül alakul. A gazdák április derekáig a vetés 64 százalékát végezték el. A zöldségfélék vetése 43 százalékon állt, a gabonafélék vetési állapota országosan 60,4 százalékos készültséget mutatott. A kukorica tervezett vetésterülete 796 ezer hektár, ami alig valamivel több, mint a tavalyi, s 61 százalékát (482 ezer hektár) vetették be. A tavaszi árpa 21,4 ezer hektárnyi és a tavaszi búza 4,6 ezer hektárnyi tervezett vetésterületén a gazdák szinte teljes egészében (99,7, illetve 99 százalékos arányban) végeztek az előirányzott munkákkal. A napraforgó tervezett vetésterülete 700 ezer hektár, ami több a vártnál, s eddig a gazdák 514 ezer hektáron, a terület 73,5 százalékán végeztek a vetéssel.

Beváltak viszont a szója (tervezett) vetésterületével kapcsolatos várakozások: a korábbi 72,3 ezer hektár, amelynek 16,4 százalékát vetették be április 16-ig. Magyarországon még sosem vetettek ennyit ebből a fehérjenövényből. 2015-ben ugyan túlléptük a 72 ezer hektárt, de az akkori rossz évjárat miatt még a plusz támogatások sem növelték a szója népszerűségét, és később ismét 50-60 ezer hektár alá csökkent a vetésterület. A környező országok után végre idehaza is lendületet vehet ez a kultúra, hiszen óriási belső piaca van Európában.