fbpx

400 milliárdnyi pályázat nyílik az állattartási ágazatnak

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 05.

Már tavasszal megjelennek, 400 milliárd forintos keretösszeggel azok a beruházási pályázatok, amelyek az állattartáshoz, takarmány-feldolgozáshoz vagy éppen az állati termékeket előállító élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódnak.

szarvasmarha díj verseny
Illusztráció: Horizont Média/Kohout Zoltán

Ezt az agrártárca miniszterhelyettese erősítette meg a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár csütörtöki megnyitóján, Hódmezővásárhelyen. Farkas Sándor szerint a már elérhető és idén megnyíló pályázatok folytatják a 2021-ben megkezdett modernizációs programot, ami minden piaci szereplő számára lehetőséget teremt a hatékonyságnövelésre vagy a több lábon állás megteremtésére. Eddig már megjelent az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázat.

A Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően az elmúlt 10 évben 110 felhívás keretében 390 ezer nyertes pályázatról számolt be. A 2020 őszén és 2021-ben meghirdetett állattartáshoz kapcsolódó beruházási pályázati felhívások keretében csaknem 3700 állattartói kérelem nyert el kisebb-nagyobb forrásokat telepe fejlesztésére, ami 532 milliárd forint odaítélt támogatást jelent. Ez a fejlesztési csomag a rendszerváltozás utáni Magyarország legnagyobb állattartás technológiai fejlesztésére irányuló programja.

Az Európai Unió támogatásai révén a mezőgazdaságban kibontakozó fejlődésről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.