fbpx

Állategészségügy, szaporodásbiológia: díjak Vásárhelyen

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 01.

Online rendelhető antibiotikum, magyar fejlesztésű tisztítószer-termékcsalád, és egy a tehenek viselkedését elemző rendszer – három díjazott szakmai munkáját ismerték el Hódmezővásárhelyen.

szarvasmarha tehén
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Antibiotikum online

A május 2-4. között látogatható Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Szakkiállítás és Vásár egyik legizgalmasabb szakmai programja a rendezvénnyel egybekötött termékdíjpályázat. A verseny Állategészségügy, szaporodásbiológia kategóriájában az 1. díjat az Alpha-Vet Kt. – E-vény: antibiotikum online rendelés és E-nyilvántartás című pályázata nyerte el. A szakmai zsűri szerint az Alpha-Vet Kft. mellett szóló érv, hogy az antibiotikum online rendelését és nyilvántartását lehetővé tevő E-vény szolgáltatás magyar ötlet, hazai megvalósítással. Ráadásul az antibiotikum-felhasználás 2022-től bevezetett, új szabályozása miatt nagyon aktuális és széleskörű a felhasználási lehetősége.

Állattartótelepekre fejlesztett tisztítószerek

A 2. díjat a Panadditív Kft. Pana Flush nevű, magyar fejlesztésű, hatékony tisztítószer-termékcsalád kapta. A magyar tulajdonosi hátterű Panadditív Kft. termékcsaládjának termékeit az teszi egyedivé, hogy kifejezetten a hazai állattartó telepekre fejlesztették ki őket úgy, hogy a lehető legjobb hatékonyság mellet, a lehető legkisebb környezetterhelésük legyen.

Tehén-viselkedéselemző

A 3. díjas DeLaval Kft. a DeLaval Plus BA viselkedéselemző rendszerrel pályázott a vásárhelyi termékdíjra. A cég a robotfejésben az elmúlt 20 évben talán a legtöbb szaktudást halmozta fel a zsűri megállapítása szerint. Erre és a Deep Blue mesterséges intelligencia adatgyűjtő és elemzőképességére alapozta a legújabb technológiáját, aminek segítségével még pontosabban lehet a tehenek tejtermelését, egészségi, szaporodásbiológia állapotát, helyzetét, viselkedését nyomonkövetni és szükség esetén beavatkozni.

Lásd még a témában cikkeinket ezen és ezen a linken!