fbpx

Elgáncsolta a szerb sertéspiacot az EU-s import

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 05.

Pár hónap alatt a nyereségességi szint alá zuhant a sertéshús ára Szerbiában: a takarmánygyárak nem engednek, az import hús nem kegyelmez…

Nem tartott sokáig a fellendülési tendencia a szerb sertésiparban – jelentette az Agropress helyi hírügynökség. A kiadvány szerint Szerbiában csak 230 dinárért (2,15 USD) árulnak áfa nélkül kilogrammonkénti sertéseket, szemben a néhány hónappal ezelőtti 300 dinárral (2,80 USD). A gazdák nyereség nélkül vagy egyenesen veszteséggel dolgoznak, mások a nullához közeli pénzügyi teljesítményt nyújtanak. A gabonafélék és az olajos magvak jelenleg lényegesen olcsóbbak, mint tavaly, de a takarmány még mindig drága. A gabonapiaci emelkedést követően a takarmányáraknak legalább harmadával kellett volna csökkenniük. Ám a takarmánygyárak nem csökkentik az árakat, és ez megnehezíti az üzletmenetet a gazdáknak.

malacok
Illusztráció: Horizont Média/Kohout Zoltán

Szokatlan módon jártak el 2024 elején a sertésimportőrök. Az első negyedévi importkvótát kapva a kormánytól, siettek annak mielőbbi teljesítésére, ahelyett, hogy a negyedévben egymást követően importáltak volna húst. Amíg az olcsó import folytatódik, a vágóhidak még csak rá sem hajlandók nézni a hízósertésekre. Ez pedig továbbra is nyomott árakat teremt a sertéspiacon, mondják a szerb gazdák.

Szerbiában tavaly nyáron még abban bíztak a termelők és a kormány, hogy drágul és karácsonyra/újévre eléri a sertéshús kilónkénti ára akár az 1000 dinárt (3300 forint) is. lehet – még az import csökkenése esetén is. Abból indultak ki, hogy az európai kínálat csökkenése miatt emelkedik majd az ár, de már akkor attól tartottak, hogy a kisüzemi termelést tönkreteszi az árverseny.