fbpx

Kiskultúrák, amelyek lombtrágyázásáról kevés szó esik

Írta: - 2024 május 06. -Hirdetés

Kevesebb szó esik róluk, mert országos vetésterületük pár ezer hektár nagyságrendű. Ugyanakkor egy-egy termelőnél vagy termesztési körzetben meghatározóak lehetnek, sőt a jelenlegi, stagnáló piaci helyzethez alkalmazkodva egy újabb alternatívát jelenthetnek a vetésforgók színesítésében. A teljesség igénye nélkül kiemelünk néhány ilyen kultúrát, bemutatva, hogy a Yara milyen lombtrágyázási megoldásokkal támogatja a termesztőket.

Az alábbiakban a tápanyag-utánpótlás kulcsmozzanatai, elsősorban a lombtrágyázás tekintetében adunk útmutatást, bemutatva, hogyan adaptálódnak a Yara-termékek a fenológiához, és az egyes tápelemek milyen szerepet töltenek be a növények életében. Alapigazság, hogy a fejlődési dinamika fenntartásához nélkülözhetetlen az optimalizált tápanyagmennyiség és -arány kialakítása. Ennek növényvédelmi hatása sem elhanyagolható: megfelelő kondíciót kell biztosítanunk a kártevők és a betegségek ellen, növelve ezzel a termésünk piacosságát, eltarthatóságát, beltartalmát, egyszóval minőségét.

Vöröshagyma

A YaraVita lombtrágyacsalád három tagját szeretném kiemelni, melyek – akár növényvédelmi kezelésekhez kapcsoltan, vagy önállóan – növelik a stressztűrőképességet, kondíciót, és a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel hatékonyságát. Növényspecifikus zászlóshajóink egyike a YaraVita Brassitrel Pro szuszpenzió, amelyik a magnézium, mangán, bór, molibdén és kalcium tökéletes arányával, 458 g/l össz-hatóanyagtartalommal, 3 l/ha dózisban, lombon keresztül segíti az intenzív hajtásnövekedés időszakát. A magnézium (fotoszintézisben, szénhidráttranszportban, UV-tűrésben betöltött szerepe mellett) a kalciummal együtt kijuttatva segít feljavítani a hagyma eltarthatóságát, csökkenti a rothadásos megbetegedések kockázatát.

vöröshagyma
A vöröshagyma egyre értékesebb piaci növény (forrás: Yara)

A hagyma számára a legnagyobb mennyiségben igényelt mikroelem a bór, ezért fejesedés alatt további bórpótlásként YaraVita Bortracot (B: 155 g/l, N: 65 g/l) javaslunk, 1 litert hektáronként. A bór szerepe kulcsfontosságú a kalciummal történő együttműködése miatt is: a hagyma fejében történő kalciumfelhalmozódást segíti elő. A túl alacsony bórmennyiség a tárolási paraméterek romlásához, alacsony piaci értékhez vezet.

A kálium kezdeti kijuttatását a tenyészidőszak során rendszeres kijuttatások kell, hogy kövessék. A növény által felvett kálium többségét a levél használja fel. A kálium a szárazanyag-tartalomra és minőségi paraméterekre (cukor- és vitamintartalom, eltarthatóság) gyakorolt hatása miatt fontos elsősorban. Lombon keresztüli pótlására a YaraVita Safe K (510 g/l K2O, 45 g/l N) illeszkedik a technológiába. Érés kezdetén, 3 l/ha mennyiségben, hektáronként több mint 1,5 kg folyékony kálium hatóanyaggal segítjük az állományt.

Olajtök

Nagyon hálás növény és kiváló elővetemény-hatással rendelkezik. Ha a talajunk, és annak nedvesség- és tápanyaggazdálkodása rendben van, az olajtök képes naponta 10 cm-t is növekedni. Amikor elérjük a 70-80%-os növényborítottságot, akkor indulhat a növényspecifikus YaraVita Brassitrel Pro, 3 l/ha dózisban, 2 literes YaraVita Universal Bioval kiegészítve. Az utóbbiban az NPK-alap mikroelemekkel (bór, molibdén, mangán, cink és réz) van kiegészítve, 255 g/liter össz-hatóanyagtartalommal. Általános kondicionálásra, illetve stresszhelyzetek kezelésére ajánljuk (pl. ha valami „arcul üti” az állományt, lásd jégeső vagy vihar). A stresszekkel terhelt időjárási anomáliák – kultúrától függetlenül –visszaigazolják, hogy „jó, ha van a raktárban az Universal Bioból”.

olajtök permetezés
Olajtök felkészítése a stresszhelyzetekre növénykondicionálóval (forrás: Yara)

Olajtökben az első kötések megjelenésekor gombaölő szeres kezelés következik, preventív jelleggel. Ennek kiegészítésére 3-5 l/ha YaraVita Universal Bio javasolt.

Yara Universal Bio
Az univerzális stresszoldó (Forrás: Yara)

Takarmányborsó

A növény előnyei közé tartozik a szemes fehérjenövény termeléshez kötött támogatása, a plusz termést adó előveteményhatása, a kis N-fejtrágyaigénye, a borsót követő kalászostermés minőségi javulása. Az őszi borsó lombtrágyázásánál három kulcsszempont van. Miután kijön a fagyokból, kapjon egy növénykondicionálós kezelést és egy korai YaraVita Brassitrel Pro lombtrágyát (3 l/ha). Nagyon fontos számára, és meg is hálálja, a kén- és bórtartalmú gondoskodást is. Virágzás előtt Thiotrac+Bortrac (5+1 l/ha) kezeléssel fedezzük ennek a két elemnek az igényét, a rovar elleni védelemmel egy menetben. Majd a virágzás alatt következik egy második bóros kezelés 1 l/ha dózisban, a gomba elleni védelemmel összekapcsolva.

borsó hüvelyképződés
A hüvelyképződés időszaka különösen fontos (forrás: Yara)

Kiemelten fontos megjegyezni: a lombtrágyázás a tápanyag-utánpótlási technológia harmadik pillére, az alap- és fejtrágyázást soha nem helyettesítheti, viszont azokra épülve teljes egészet képes alkotni. Alkossunk együtt, hívja a Yara csapatát bizalommal!

Szabari Szabolcs
YARA Hungária Kft.

Lásd még a témában: Hetedszer is YaraNap – aktuális kihívások és válaszok.