fbpx

Sárgarozsda és a nyúl az idei „sláger”

Írta: Sándor Ildikó - 2023 június 14.

A mezőgazdászok olyanok, mint az élsportolók, még a reménytelen helyzetekben sem adják fel. Márpedig a tavalyi aszályos évet követő inputárak, majd az idei terményárak miatt nem túl reményteli a hangulat – köszöntötte Popovics István a Debrecen-Látóképen megjelent termelőket, az FMC-Agro Hungary Kft. sorrendben 6. technológiai bemutatóján.

Popovics István régióvezető, területi szakmérnök
Popovics István régióvezető, területi szakmérnök

Az eső miatt az FMC-Agro munkatársai a legjellemzőbb gyomokból és az idei évben újra jelentkező sárgarozsdával fertőzött búzából is hoztak be a parcellákból, ez utóbbinak a vizsgálatához mikroszkóppal is készültek

Vissza kell hozni a szakmaiságot a mindennapi gyakorlatba

Ary Krisztina Hajdú-Bihar vármegyei területi szakmérnökkel, a látóképi kísérletek beállításáért felelős növényorvossal beszélgettünk a kísérleti parcellákról és a tapasztalatokról. Az idei évben eddig kedvezett az időjárás a növénytermesztőknek, volt elég csapadék, sőt, a bemosó csapadék is megérkezett egy-egy kezelés után, jól vizsgáztak a növényvédő szerek is. Idén egész más kihívással szembesültek a növényvédelmi szakemberek és a termelők. A tavalyi aszály, a terméskiesés, majd az elszálló műtrágyaárak, idén pedig az alacsony terményárak miatt a költségtakarékosság lett a legfontosabb döntési szempont a termelésben. Így a szakmai érvek a háttérbe szorultak. A látóképi parcellákban épp ezért olyan gyakorlati, leginkább összehasonlító kísérleteket állítottak be, ami konkrét példákon keresztül mutatja be a készítmények hatását, keverhetőségét, időzítésének optimalizálását. A sok csapadék és a közel 10 év után visszatérő sárgarozsda-fertőzés pedig ismét bizonyította a kezelések számának és a hatóanyag megválasztásának szerepét (még úgyis, hogy az idei kísérletbe több helyen a barkó, a sároshátú gyászbogár, a galamb és a nyúl is beleszólt).

Napraforgó-termesztéstechnológia

A magról kelő egyszikűek ellen továbbra is a Succesor® 600 gyomirtót javasolta alapkezelésként Botlik Illés területi szakmérnök. Ha kétszikűek ellen is szeretnénk védekezni, akkor az ExpressTM 50 SX® használható Express-toleráns napraforgóban, ha viszont vontatott kelésű gyomokkal borított, vagy parlagfűvel fertőzött a táblánk, akkor már osztott kezelésben javasolt kijuttatni. Ha a területünkön vadkeder is van, akkor az Evorelle® ExpressTM gyomirtót kell választanunk, mert az acat mellett a nőivarú vadkenderünket is el fogja pusztítani.

A műtrágyaárak mellett különösen fontossá vált egy-egy készítmény tartamhatása és összetétele. A Radistart® Gold biológiai hatású mikrogranulátum starter és növénykondicionáló vízoldható NPK-t, mezo- és mikroelemeket tartalmaz, algakivonata pedig a stresszel szembeni ellenállóságát növeli a növényünknek. Így az jobban ellenáll majd a kórokozóknak, és talajunk is dinamikusabb tápanyaggazdálkodást fog folytatni. Abiotikus stressz esetén (ilyen pl. a tavalyi aszály vagy egy rosszul megválasztott gyomirtó-kezelés) pedig a RhizoMagicTM folyékony biostimulátort érdemes használnunk napraforgóban (is).

A napraforgó-termesztők nagy kedvence a Komplex KénesbórTM műtrágya-oldat, hisz egyrészt termésnövelő, másrészt az olajsavtartalmat is pozitívan befolyásolja, így betakarításra akár 3–12% plusz jövedelmet realizálhat nekünk egy ilyen kezelés.

A kukoricában a rendeletre is figyelni kell

A kukorica-gyomirtás egyik sarkalatos pontja a terbutilazin-rendelet néven elhíresült EU 2021/824-es végrehajtási rendelet, melynek értelmében 2022-től korlátozzák a terbutilazin-tartalmú készítmények felhasználását: ugyanazon területen 3 évente legfeljebb egyszer maximum 850 g/ha hatóanyag juttatható ki. Az FMC-Agro ezért a jól ismert és bevált Diniro® Gold gyomirási technológia mellett bemutatkozott a Diniro® Flex, terbutilazin-mentes megoldással. A korai posztemergens kijuttatású készítmény a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen akár a betakarításig tartamhatással bír.

A terbutilazin-rendelet már nem foghat ki a kukorica-gyomirtáson

A napraforgónál már ismertetett Radistart® Gold mellett a RhizoMagicTM is újra szóba került, hisz a rendezvény előtt pár nappal jéggel elvert kukoricatáblára is ezt javasolták az FMC növényorvosai.

Tavaly bebizonyosodott, hogy csak egészséges állományból származó egészséges terményt lehet biztonsággal értékesíteni. Kukoricában ezért is fontos, hogy a kukoricamoly, ill. a gyapottok-bagolylepke elleni védekezést előrejelzésre alapozzuk, és a lepkék tojásrakását követően, a tömeges lárvakelés előtt elvégezzük a Coragen® 20 SC rovarölő kezelést.

Az FMC által biztosított rovarcsapdák befogják a kártevőket, az Arc™ farm Intelligence rendszerben a beazonosított és megszámolt lepkefajokból rajzásdiagram készül, a kezelés időzítésében segítve a termelőket

A rendezvényen termelői kérdésre elhangzott, hogy a drónos kijuttatáshoz alkalmas készítménnyel is startra készen áll az FMC-Agro, de engedélyokirat megérkezése előtt erről bővebb felvilágosítást nem tudnak adni.

Hektáronként 3 tonna is „bánhatja” a sárgarozsdát

2023-ban megismétlődött a 2014-es sárgarozsda-fertőzés: országszerte, de különösen a déli megyékben tarol a gabonatáblákban. A betegség foltszerűen indul, a fertőzés súlyosságát, erősségét a fajtaérzékenység nagyban befolyásolja. Amikor a tipikus, sárga vonalba rendeződött, öltésszerű uredotelepeket észleljük a leveleken, a kórokozó a gyors terjedés fázisában van, és csapadékos időjárás esetén rendkívül intenzíven be tudja borítani a teljes állományt. Ha a kezelést a fertőzést megelőzően végezzük, a hatás sokkal biztosabb és magasabb a hatékonysága, mint a fertőzött állomány permetezésekor. Az Azaka® Top Pack gombaölő-szer csomag használata után a termelők visszaigazolták, hogy ahol megtörtént a preventív védekezés, ott jó eséllyel megúszták a fertőzést.

A kalászosok technológiájából nem maradhat ki a gyomirtás. Ehhez a Granstar® Super 50 SX®, a Granstar® SuperStar és Aurora® Gold gyomirtókat ismertették a látóképi bemutatón, felhívva a figyelmet olyan szakmai részletekre, miszerint pl. az Aurora® Gold kora tavaszi kijuttatáskor a készítmény UV-érzékenységére feltétlen figyelemmel kell lenni, valamint sem gombaölővel, sem műtrágyával nem keverhetjük.

A közelmúltban elterjedt egy téves feltételezés a gabonák rovarölőszeres kezelése kapcsán: a vetésfehérítő bogárban kialakulhatott egyfajta rezisztencia egyes rovarölő készítményekkel szemben. Ennek megcáfolására több helyen is Rapid® CS üzemi kísérleteket állítottak be, valamint termelői tapasztalatokat is gyűjtöttek a témában. A végeredmény: a technológia pontos tartásával (az imágó ellen történő célzott védekezéssel), leginkább a gyomirtással egymenetben kijuttatva abszolút hatásos, rezisztenciának jele nincs. A készítmény egyébként azonnali hatással és 3-5 napos tartamhatással és is rendelkezik, ráadásul így nemcsak a vetésfehérítő bogár ellen hatásos, de a poloskák és szipolyok betelepedését is hátráltatja.

A bemutató parcellái beszédesek voltak (a sár ellenére mi a rendezvény után kimentünk a parcellák közé), de az aznapi folyamatos esőzés miatt a gyakorlati bemutató elmaradt, így pl. a 13 féle kalászos kezelésről, a kukoricában beállított gyomirtási időzítési kísérletekről, terbutilazilmentes gyomirtókról is csak az előadásokból tanulhattak a termelők.

Fmc