fbpx

Nem bonyolították túl, már fent van a nyilvántartás

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 14.

Már elérhető a pilóta nélküli légijárművel (drónnal) történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartása, bár egyelőre nincs túl sok pilóta rajta.

Permetező drón
Mezőgazdasági repülés céljára szolgáló pilóta nélküli légijármű munka közben (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Jogszabályi előírás

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendeletben előírtaknak megfelelően közzétette a növényvédelmi drónpilóták, azaz a pilóta nélküli légijárművel (drónnal) történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartását.

A most még 2 főt tartalmazó (bár bizonyítványt többen kaptak), táblázatkezelő programmal megnyitható állomány, vagyis a növényvédelmi drónpilóták nyilvántartása letölthető a hivatal honlapjáról kiindulva.

A mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartás minimum tartalma:

  • a pilóta neve és lakcíme,
  • a FELIR azonosítója, tevékenység azonosítója,
  • a nyilvántartásba vétel, valamint a nyilvántartásból való törlés időpontja.

Nyilvántartásba az jegyezhető be, aki pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvánnyal rendelkezik, valamint a NÉBIH által erre kijelölt szervezet által szervezett pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzést elvégezte.

A NÉBIH nyilvántartásából törli azt, aki:

  • a két évente előírt szakmai továbbképzési kötelezettségének nem tesz eleget, és ennek hiányában folytat légi permetezési tevékenységet,
  • a mezőgazdasági repülés során az előírásokat megszegi, és ezzel a környezetet vagy az emberi egészséget súlyosan veszélyezteti,
  • nem rendelkezik érvényes pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvánnyal.

A pilóta nélküli légi járművel (drónnal) végzett növényvédelmi tevékenység jelenlegi helyzetét korábban már összefoglaltuk újságunkban.

Forrás: Nébih